Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. mai 2003 kl 09.45 Gratulerer med dagen!

Norge i rødt, hvitt og blått

Espen Graff, Anne Ardem og Rune Alstedt skal lede sendingen fra Oslo. (NRK-foto: Ole Kaland)
Espen Graff, Anne Ardem og Rune Alstedt skal lede sendingen fra Oslo. (NRK-foto: Ole Kaland)
På nasjonaldagen følger NRK tradisjonen tro feiringen flere steder rundt om i landet, og for første gang står et kamerateam også klar på den vesle naturperlen Sommarøy utenfor Tromsø.

- I år skal vi besøke Oslo, Røros, Voss og Sommarøy, forteller prosjektleder Are Fiva. Han legger til at målet er å ikke bare stå på utsiden av feiringen, men prøve å la folk få en ekte opplevelse av 17.mai på de stedene det sendes fra.

Fra hvert sted blir det vist en kort presentasjon slik at tv-seerne får se hvordan det egentlig ser ut i det langstrakte og varierte landet vårt.

Oslo
NRK1 og NRK2 vil sende parallelt gjennom nesten hele dagen. Tv-sportens Espen Graff og Anne Ardem skal være programledere, mens P1s Rune Alstedt er utegående reporter i hovedstaden.

Gardens årvisse drilloppvisning på universitetsplassen begynner klokken 10.00 på NRK1, mens klokken 10.30 kommer HM kong Harald ut på balkongen for å hilse på barnetoget. Da starter NRK2 sendingen fra Oslo og vil fortsette å vise barnetoget i hovedstaden til feiringen er slutt. NRK1 følger feiringen i distriktene.

I årets barnetog har 50-årsjubilanten Lambertseter skole fått æren av å gå først, mens den videregående skolen Oslo Katedralskole som fyller 850 år, får gå som nummer seks. Klokken 13.15 avsluttes dagens 17.mai-sending med at gardemusikken stopper foran Slottet og spiller "Gud signe vårt dyre fedreland".

Sommarøy
Ingerid Stenvold fra nyhetsavdelingen i Tromsø ønsker velkommen til den idylliske nordlandsperlen. Et kamera vil bli plassert høyt på en knaus, og er været bra, kommer man til å se utover hele Lofoten.

Sommarøy ligger ca. en times kjøretur fra Tromsø og er et populært turistmål. Den vesle perlen har bare 235 fastboende, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Voss
I Voss vil bygdas store datter, Kari Traa, sammen med Kjell Fuglehaug (kjent fra "Antikviteter & snurrepiperier") vise frem noen av festlighetene som foregår på nasjonaldagen. Kanskje klarer de å mobilisere stedets nærmere 14 000 innbyggere?

Voss er det stedet i Norge som har fostret flest OL-deltakere i moderne tid. Stedet er også et naturlig utgangspunkt for å oppleve fjord-Norge og har rike tradisjoner innen kunst, kultur og musikk. Hvert år arrangeres flere festivaler – Vossa jazz, Rock & Roots Festival, Osafestivalen og Bygdelivsfestivalen.

Røros
I den gamle bergstaden bor det nå ca. 5500 mennesker. Her vil reporter Kirsti Moe vise seerne de spesielle og stemningsfulle morgenritualene som får rørosingene på beina nasjonaldagen. Moe har tidligere arbeidet som programleder for blant annet "Norge rundt" og "Schrödingers katt".

Røros ligger lengst sørøst i Sør-Trøndelag fylke, og bergstaden ble anlagt i 1646 etter det første malmfunnet. Byen har maktet å bevare den unike trehusbebyggelsen og er et yndet turistmål sommer som vinter. Noen av disse bygningene har fått en særegen beskyttelse ved at de er adoptert av en gruppe skolebarn. Vi får bli med inn på besøk!

En annerledes feiring
17. mai kommer det til å være 100 NRK-ansatte i sving med produksjonen av tv-sendingen. Over alt blir medarbeiderne entusiastisk mottatt av folk som gjerne vil vise frem hvordan de feirer nasjonaldagen.

- For oss er det ikke jobb, det blir en koselig og annerledes feiring, sier Fiva.

Søndag ettermiddag sendes et sammendrag av 17.mai-feringen på NRK1.

NRK Fakta
Egenprodusert sending
Kommentatorer og reportere: Espen Graff, Anne Ardem, Rune Alstedt, Kari Traa, Kjell Fuglehaug, Kirsti Moe, Ingerid Stenvold og Kirsti Moe.
Prosjektleder: Are Fiva
Pressekontakt: Sidsel Linden, 23 04 98 41, 909 55 364