Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 31. juli 2003 kl 20.05 Tower i London: Turistmålet

En ny rekrutt

Simon Dodd prøver uniformen til the Yeoman Warders. Vil han klare å bli en av dem? (Foto: Channel 4)
Simon Dodd prøver uniformen til the Yeoman Warders. Vil han klare å bli en av dem? (Foto: Channel 4)
I kveld får vi møte Simon Dodd som forsøker å bli en del av den prestisjetunge guide- og vaktstyrken i Tower. Men først må han testes i turistattraksjonens over 900 år gamle historie.

Hvert år besøker rundt 2,5 millioner turister Tower i London. 25 prosent er briter, 40 prosent fra USA og 35 prosent fra resten av verden. Men turist-tilstrømningen er ikke noe nytt fenomen. Folk har besøkt Tower i generasjoner.

Towers vaktstyrke The Yeoman Warders ble opprinnelig dannet i 1485 som kong Henry VIII’s livvakter. Nå fungerer de som guider for de mange besøkende. Vaktstyrken består av kun 40 menn, og det er ikke ofte de tar inn nye medlemmer. Simon Dodd håper han får innpass, men først må han lære seg alle sider ved Towers eldgamle historie. Klarer han det, må han og kona flytte inn i Tower sammen med hans nye kolleger.

Daglig rasjon
Medlemmer i vaktstyrken kalles ofte Beefeater, og en av teoriene til at de fikk navnet er at de i gamle dager ble tildelt en daglig rasjon med kjøtt mens de var i tjenesten. Deres fulle tittel er ”Yeoman Warder of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London, and Members of the Sovereign’s Body Guard of the Yeoman Guard Extraordinary”.

Om serien
Åtte torsdager i sommer vil dokumentar-serien ”Tower” ta seerne med på innsiden av en av verdens mest populære turistattraksjoner, Tower i London. Vi får et rikt bilde både av dagliglivet innenfor festningen og dens fargerike historie.

Det er første gang et tv-team har fått lov til å slippe til, og gjennom møtet med mennesker som jobber i Tower i dag, får vi innblikk i noen av hemmelighetene som skjuler seg i festningens nesten 1000 år gamle historie.


Innkjøpt britisk dokumentarserie
Produsert av Lion Television for Channel 4
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18/98 48 02 78