Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. juni 2013 kl 16.10 Ville og vakre Kina

På den andre siden av muren

Ville og vakre Kina: Kameler var en gang det eneste transportmiddelet gjennom Kinas enorme sandørkener. (Foto: George Chan)
Ville og vakre Kina: Kameler var en gang det eneste transportmiddelet gjennom Kinas enorme sandørkener. (Foto: George Chan)
I serien "Ville og vakre Kina" skal vi i dag krysse den store muren i den nordlige delen av landet. Her skal vi blant annet oppleve et årlig hesteveddeløp i Dsjengis-Khans rike.

Kinas herskere bygde den store muren for å beskytte sitt rike mot fiender fra nord. Området ble betraktet som ubeboelig for andre enn barbarer og ville dyr.

Her finner vi stolte stammefolk, et unikt dyreliv og ekstreme værforhold. Her er også eviggrønne skoger, frodige sletter og gylne ørkenvidder fulle av historie.

Silkeveien
Den legendariske Silkeveien tiltakk seg handelsfolk som krysset ørkenen på kameler. Fra silkehandelen ble enorme formuer og mektige kongedømmer bygd opp, ene og alene takket være den beskjedne silkeormen. Men utallige var de som aldri kom fram i live. Navnet Taklaman, som er verdens nordligste sandørken, betyr "Du går inn og du kommer aldri ut".

I dag møter vi nomadestammer som fortsatt streifer rundt til hest og driver jakt med ørn. Også ørsmå hamstere, gaseller og Asias siste villhester kjemper for å overleve i de ugjestmilde områdene i nord.

Om serien
"Ville og vakre Kina" er en naturserie fra BBC, produsert i samarbeid med den kinesiske tv-kanalen CCTV.

Det er den første større dokumentarserien fra det enorme kontinentet. Som det første tv-selskapet noensinne fikk BBC utforske det mangfoldige landet på kryss og tvers.

Produksjonen er ved BBCs Natural History Unit, med omfattende bruk av spesialkameraer og digitale effekter.

Serien uforsker Kinas gåtefulle natur og historie, og lar oss oppleve et land med ufattelig mangfold og store kontraster. Her er spektakulære landskaper, et makeløst dyreliv og en sammensatt befolkning. Samtidig står landet overfor store utfordringer i form av miljøødeleggelser og overbefolkning.

Sendt tidligere.


Britisk-kinesisk naturserie i seks deler (2008)
Originaltittel: Wild China
Produksjon: BBC og CCTV i samarbeid med Travel Channel og Canal+
Produsent: Phil Chapman
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer