Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. juli 2002 kl 23.15 Nattkino: Udødeleg kjærleik

Beethovens mystiske elskede

Isabella Rossellini som hertuginne Anna Marie Erdödy, kvinnen filmen mener var Beethovens store kjærlighet (Foto: Columbia Tristar)
Isabella Rossellini som hertuginne Anna Marie Erdödy, kvinnen filmen mener var Beethovens store kjærlighet (Foto: Columbia Tristar)
Komponisten Ludwig van Beethoven døde i 1827. Etter hans død ble det funnet et brev anonymt adressert til en ”udødelig kjærlighet”. Hvem denne kvinnen er sier Beethoven ingenting om. Gary Oldman spiller Ludwig van Beethoven i denne romantiske spillefilmen som handler om en av historiens store mysterier: letingen etter Beethovens elskede blant mengder av kvinner. Isabella Rossellini har en annen stor rolle i filmen.

Da den gamle vennen hans, Anton Schindler, går gjennom Beethovens testamente, ser han at komponisten har testamentert hele formuen sin til nettopp denne kvinnen. Schindler drar ut på en lang reise for å finne Beethovens ”udødelige kjærlighet”…

Beethoven var både dominerende og vanskelig, og prøvde å kontrollere alt og alle rundt seg. Resultatet var at han støtte dem han elsket mest, bort fra seg. Det at han var døv gjorde ikke saken noe bedre. Døvheten begynte å gjøre seg gjeldende da han var tenåring, og da han var 30 var han fullstendig døv. Delingen mellom mannen og musikken gjorde publikum som tilba ham både forvirret og sinte. De kunne ikke kombinere skjønnheten og storheten i musikken med denne umulige, vanskelige mannen. Musikken var enormt forførende, mens mannen var kald og beregnende. Skuespilleren Gary Oldman makter imidlertid å spille denne mannen på en måte som gjør at publikum forstår at Beethoven bar på mange følelser inne i seg.

Det er skrevet flere biografier om Ludwig van Beethoven, og ingen er enig om identiteten til Beethovens ”udødelig kjærlighet”. Regissøren av filmen, Bernard Rose, mener bestemt at hans research har fastslått hvem den mystiske kvinnen er, noe som helt sikkert er ansett som svært kontroversielt blant historikere. – Det er en løsning ingen av biografiene har kommet fram til, men de er hjertelig velkommen til å motbevise min konklusjon, sier Rose, som mener han kan bevise at alle hypotesene i biografiene er gale.

Amerikans spillefilm fra 1994
Regi: Bernard Rose
Originaltittel: ”Immortal Beloved”
I rollene: Gary Oldman, Isabella Rossellini, Jeroen Krabbé og Johanna Ter Steege.
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Isabella Rossellini som hertuginne Anna Marie Erdödy, kvinnen filmen mener var Beethovens store kjærlighet (Foto: Columbia Tristar)
2. Gary Oldman som Ludwig van Beethoven (Foto: Columbia Tristar)