Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 31. mai 2008 kl 21.10 Dogumentar: Ungdommens råskap

Rå skolehverdag

Kazim og Mikal er to av elevene vi blir særlig godt kjent med i
Kazim og Mikal er to av elevene vi blir særlig godt kjent med i "Ungdommens råskap". (Foto: Kim Hiorthøy/Speranza Film)
Margreth Olin fulgte en tiendeklasse ved Hauketo ungdomsskole i Oslo de siste månedene fram mot eksamen. Med seg i bagasjen hadde hun den danske regissøren Lars von Triers dogmeregler for dokumentarfilm, og resultatet ble både en kritiker- og publikumsvinner, samt et brennhett innlegg i skoledebatten.

Lars von Triers dokumentarmanifest gir strenge begrensninger for hva en regissør kan tillate seg både under opptak og i redigeringsrommet. Regissøren kan ikke instruere aktørene foran kamera, og ikke skape rekonstruksjoner. Det er heller ikke tillatt å legge annen lyd enn den autentiske på bildene, og hvert klipp i tid skal markeres tydelig. Målet er å vise sannheten.

Margreth Olins 120 timer opptak har blitt til 80 minutters dokumentar, fra rastløse timer i klasserommet, adrenalinkick i gymtimene, til bunnløs fortvilelse, gledesutbrudd og sinne slik bare 16-åringer kan vise det. Vi følger særlig motorklassen, der elever av ulike grunner har valgt bort teori for en mer praktisk skolehverdag.

Dokumentaren er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2004)
Regi: Margreth Olin
Produsert av: Speranza Film AS
Pressekontakt: Anna-Marie Normann tlf 23 04 78 53/907 75 758LENKER
  • Les mer