Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. mars 2003 kl 18.30 Reser

Stian besøker krigsrammede Sarajevo

Stian Barsnes Simonsen besøker Sarajevo. (Foto: Kristian Skylstad)
Stian Barsnes Simonsen besøker Sarajevo. (Foto: Kristian Skylstad)
I høst var Stian Barsnes Simonsen i Thailand for å møte barn og unge med en helt annen kultur enn den norske. Nå har han tatt turen sørover i Europa for å treffe ungdommer som bor der krigen har herjet.

- Målet vårt med å besøke ungdommer i andre land, er å vise at de er som deg og meg, til tross for at de har en litt annen bakgrunn og historie enn oss, sier programlederen

På reise med Dino
Sammen med bosniske Dino på 15 år drar Stian til Sarajevo. Dino kom til Norge som flyktning, og er i dag en helt vanlig norsk ungdom; han er både hiphop´er og kjører snowboard. Dino er samtidig veldig stolt over å være bosnisk, og han besøker familien i Bosnia så ofte han kan.

Dino tar med seg Stian til fetteren sin Edo. Mens Dino kom seg over landegrensen og fikk asyl i Norge, ble Edo igjen i Bosnia og opplevde krigen på nært hold.

Møte med Ena
I Sarajevo bor også Ena på 16 år, og Stian møter henne. Hun kom til Norge som 5-åring, men da krigen i Bosnia var slutt, valgte hun og familien og flytte tilbake.

Familien bodde i Langesund til Ena var ti år gammel, og har nå bodd i Sarajevo siden 1997. Byen er så godt som bygd opp igjen etter krigens herjinger, men fortsatt henger krigsfrykten igjen.

- Dette er ungdommer som har klart seg bra til tross for at de har hatt krigen tett inn på livet, sier producer Kjell Paulsen.


NRK Barn og Ungdom
Egenprodusert magasinsending fra Sarajevo
Programleder: Stian Barsnes Simonsen
Producer: Kjell Paulsen
Prosjektleder: Mette Kristensen
Pressekontakt: Sabine Skarstad, 23 04 99 18/90 18 36 10