Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. september 2002 kl 22.15 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Brannkorpset

Arbeidsseier i Ground Zero

Han ofret livet sammen med flere hundre andre brannmenn i World Trade Center 11. september. (Foto: Mundovision Inc.)
Han ofret livet sammen med flere hundre andre brannmenn i World Trade Center 11. september. (Foto: Mundovision Inc.)
Følg med når elitestyrkene i New York Citys brannkorps ankommer katastrofeområdet World Trade Center 11. september og arbeider med å redde ut overlevende – og døde. Samtlige brannmenn på jobb i New York Citys fem elitestyrker satte livet til på denne skjebnedagen. Deres heltemodige innsats går likevel inn i historien som en arbeidsseier.

De var spesielt utvalgte brannmenn fra hver av New York Citys fem bydeler. De var menn som hadde vist pågåenhet og mot i aktiv tjeneste. Dokumentaren følger to av de fem elitestyrkene i New York City (Rescue Company NYC), gjennom noen måneder før katastrofen, så den 11. september, og til sist i den tunge tiden er har gått siden samtlige menn i elitestyrkene falt på sin post.

Tapet av brannmenn i verdens største brannkorps (New York City Fire Department) løp opp i over 300, blant dem var over hundre i elitestyrkene. Det er en nesten ubegripelig historie.

Ufattelig mareritt
- Aldri, aldri, sier Bob Galione i den ene av de to elitestyrkene (Brooklyn Rescue Company), hadde jeg drømt om at vi skulle miste hele styrken. Det gikk ikke engang å tenke seg at det kunne skje. Du kan ikke forestille deg det. Ellers hadde du ikke kunnet gjøre jobben.

Dokumentaren følger også det møysommelige arbeidet med å bygge opp nye elitestyrker med motiverte brannfolk, en krevende utfordring som New York City Fire Department er i ferd med å takle.

De fleste av elitestyrkenes folk var født, oppvokst og utdannet i New York City. Mange av dem hadde bodd i samme bydel hele sitt liv. Ikke en gang i løpet av et halvt århundre hadde byens brannkorps mistet så mange menn som på den 11. september.

”Brannkorpset”: En tributt
Mot – Plikt – Ære. Disse tre begrepene er NYC Fire Departements honnørord. Overlevende og falne blant dem er utnevnt til nasjonale helter. ”Brannkorpset” er et håndslag spesielt til de falne i elitestyrkene. Dokumentaren viser deres oppfinnsomhet og brave kamp i de avgjørende øyeblikk, et heltemot som er og blir ubegripelig. Med daværende borgermester Rudy Gulianis egne ord: - Den verste dagen denne byen noen gang har gjennomlevd, ja, kanskje den verste i historien til vårt land – men også en dag da det viste sin storhet.

Foruten Guiliani er også familiemedlemmer til de omkomne brannfolkene med i dokumentaren. Den viser også glimt gjennom 75 år med New York Fire Departement –
verdens største brannkorps.

Amerikansk dokumentar fra Mundovision Inc.
Norsk kommentar: Christian Borch
Originaltittel: Rescue Company NYC
Produksjon: Anthony Horn Productions
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57