Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. april 2001 kl 20.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 søndag 22. april kl 20.30
Herskapelig

Eventyrslottet ved Sognefjorden

- Vi blir alltid så betatt av slik vi tror livet var på Skagen hos malerne der. Jeg tror lyset har vært like spesielt og livet like bohemaktig og fargerikt i Balestrand som i Danmark. Her på Kvikne\'s Hotel er vi tilbake i en tid hvor kvinner brukte parasoll og herrene hadde hvit dress og hvit hatt, sier Toppen Bech.

- Arill Riise er min gjest på Kvikne\'s Hotel, og jeg synes i hvert fall at vi har en lystig og interessant samtale om alt det blå blodet som cruiset seg inn over fjordene på Vestlandet, sier programlederen.

Rik historie
Kvikne\'s Hotel i Balestrand, Sognefjorden har en lang og rik historie. Det hele begynte som et eventyr da tre brødre fra den vesle fjellgården Kvigne i Lærdal i Sogn i 1752 bestemte seg for hva de skulle gjøre med livene sine. En dro til Amerika for å prøve lykken, en dro til Balestrand, eller Balholm som det het på den tiden, og en ble hjemme for å passe gården.

Ole, som dro til Balestrand, ble handelsbetjent på kremmersetet Holmen som besto av landhandel og gjestgiveri, og som ble drevet av bergenseren Johannes Danielsen. Ole var arbeidsom og flittig, og det endte med at Danielsen den 26. februar 1877 overlot alt sammen til Ole Kvigne. Ole var nå gift med Kari Gurvin fra Sogndal, og dermed hadde han både kone og gjestgiveri. Det eneste som bekymret ham, var at gjestgiveriet bare hadde fire senger. Men så fikk han brev fra sin bror Knut, som kalte seg Kvikne i stedet for Kvigne fordi det var vanskelig å uttale for amerikanerne. Han hadde gjort det godt i Amerika og ville investere i brorens geskjeft. Som sagt så gjort, og dermed ble gjestgiveriet til et hotell, og den siste utbyggingen sto ferdig i 1912. Nå var hotellet Norges største fjordhotell med hele 200 senger.

Pusset opp
I dag er hotellet fortsatt i familien Kviknes eie, og det er fjerde generasjon, representert ved Sigurd Kvikne, som driver hotellet. Fra 1991 og frem til i dag er alle rom i den eldre delen av hotellet pusset opp i gammel stil, og dermed kan gjestene oppleve hotellet som det var den gang det var nytt i 1913.

Og slik fortsetter eventyret akkurat som det begynte, til glede for stadig nye generasjoner av nordmenn, tyskere, amerikanere, japanere, svensker og italienere som fortsatt strømmer til det hvitmalte eventyrslottet ved Sognefjorden.

NRK1 søndag kl 20.30
Tidligere sendt 23.2.00

Egenprodusert underholdningsprogram
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56 (anna.bekkevold@nrk.no)

Billedtekst
Toppen Bech tar oss i kveld med til eventyrslottet Kvikne\'s Hotel i Balestrand. (Foto: May Britt Eide)