Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 4. februar 2005 kl 20.45 Fakta på lørdag: CCCP Hockey

Harde pucker – russisk ishockey

Harde pucker – ishockeyens superrekke: Fetisov, Kasatonov, Krutov, Larionov och Makarov. (Foto: SVT)
Harde pucker – ishockeyens superrekke: Fetisov, Kasatonov, Krutov, Larionov och Makarov. (Foto: SVT)
Dette er en historie om oppofrelse og skånselsløse krav, og om hvilken umenneskelig pris de sovjetiske heltene i verdens beste ishockeylag måtte betale for framgangen, men også om opprøret som fant sted i regi av Larionov og Fetisov i 1989.

Verdens beste ishockeyfemmer, også kalt Superfemmeren eller Big Red Machine er tema i kveldens dokumentar. Kjært barn har mange navn, og på 1980-tallet kunne alle med ishockey-interesse de russiske spillernavnene utenat: Fetisov, Kasatonov, Krutov, Larionov og Makarov. Også trenernavnet Viktor Tichonov, despot, ishockeyfanatiker og av mange kalt den siste sovjetstatens siste "propagandaminister", var kjent for de fleste.

Tv-team har fulgt ishockeylaget
Viktor Tichonov (74) er still going strong. Senest i fjor vinter var han i full sving under ishockeylandskampen mellom Russland og Sverige. Den svenske regissøren Bengt Löfgren og russlandkjenneren Malcolm Dixelius har fulgt Superfemmeren i ettertid og registrert hvilke spor den har etterlatt seg i USA og Russland.

De har intervjuet spillerne om livet da og nå, samt sett på Sovjetunionens opptur og fall på ishockeyarenaen. "Fakta på lørdag" inneholder flere overraskende sekvenser og arkivmateriell fra det sovjetiske ishockeylandslagets glansdager.

Skånselsløse krav
Superfemmeren ble komponert av den legendariske treneren Viktor Tichonov etter at Sovjetunionen mot alle odds ble slått i OL i 1980. Gullrekken ble testet første gang under VM i Sverige 1981, den oppnådde en utrolig suksess ut over på 80-talet: To OL-gull, åtte VM-gull og et anseelig antall seire på klubblag- og landslagsnivå. Sveriges stolthet, Tre Kronor, tapte nærmere 50 kamper i strekk mot Superfemmeren, en rekke som til og med kunne hamle opp med profflagene i NHL.

Dokumentaren er et stykke samtidshistorie om hvordan fem ishockeyspillere ble en nasjons helter, hvordan Sovjetunionen opphørte og de selv ble tvunget til å skaffe seg et nytt liv i en forandret verden.

Opprøreren idrettsminister
Alla de fem ble stjerner som proffspillere i NHL, og alle vendte tilbake til Russland. Igor Larionov avslutter for tiden en 15 år lang karriere i NHL. 43 år gammel er Larionov ligaens eldste spiller med to Stanley Cup-seire i bagasjen. Etter en utrolig karriere er Vyatjeslav Fetisov utnevnt till idrettsminister av president Putin, og ved sin side har han Fetisov både Makarov og Krutov.

Treneren Victor Tichonov er blitt værende i Russland. Til tross for alderen, er han gjeninnsatt som sjefstrener for det russiske landslaget, så vel som for hærens ishockeylag. Ved sin side har han Alexej Kasatonov, den eneste av de fem stjernene som tok hans parti og vegret å være med på opprøret i 1989.

Svensk dokumentar (2003)
Originaltittel: Big Red Machine
Produsert av: SVT DRAMA/FIKTION
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57