Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. januar 2004 kl 20.05 Fakta på lørdag: Da Ålesund brant

100 år siden den store katastrofen

Brannatten 23. januar 1903 ble folk drevet på flukt fra hjemmene sine (Foto: Simon Vimalarajan, NRK)
Brannatten 23. januar 1903 ble folk drevet på flukt fra hjemmene sine (Foto: Simon Vimalarajan, NRK)
Det er gått 100 år siden den store brannkatastrofen i Ålesund. NRK markerer dette med et historisk program i kveld, med Ålesunds egen Totto Osvold som programleder.

Natt til 23. januar 1904 brøt det ut brann i en fabrikkbygning på Aspøya i Ålesund. Stormkastene som feide over byen, førte ilden fra hus til hus, gate til gate. 16 timer senere var nesten hele byen lagt i ruiner. 850 hus var omskapt til en glødende askehaug, og mer enn
10 000 hjemløse mennesker var drevet på flukt. Ålesund var blitt offer for den verste brannkatastrofen som landet til da hadde vært utsatt for i fredstid.

Symbol på det nye Norge
Konsekvensene var mange. Et veldig hjelpeapparat fra inn- og utland ble satt i sving. Den tyske keiser Wilhelm alene sendte fire store skip med hjelpemannskaper, mat, medisiner og annet nødvendig utstyr.

I løpet av de neste tre årene vokste en ny, moderne by fram, reist i den tids byggestil, Art Nouveau eller Jugendstil. Siden dette skjedde samtidig med unionsoppløsningen og framveksten av en selvstendig stat, ble Ålesund også et symbol på det nye, unge Norge.

Stor markering
Og ålesunderne fikk et nytt forhold til sin kjære by. Denne uken markerer de hundreårsminnet med brask og bram. Bybrannvandringen gjennom byens gater selve hundreårsnatten er alene ventet å samle fire-fem tusen bysbarn.

Brannscener
Programmet prøver å vise både hva som hendte de 16 timene ilden var løs, de første dagene og ukene etter da Ålesund var gjenstand for en hel verdens oppmerksomhet og de tre årene gjenoppbyggingen foregikk. Programmet avsluttes med å fortelle hvordan ålesunderne markerer bybrannen 100 år etter.

- Den største utfordringen har vært å gjenskape inntrykket av en hel by i lys lue, sier regissør og manusforfatter Oddgeir Bruaset. Heldigvis ble litt av den gamle byen spart, og ved hjelp av et entusiastisk brannkorps, foran og bak kamera, og en rekke likeså entusiastiske statister ble brannscenene i hovedsak spilt inn der. Resultatet får andre dømme om, legger Bruaset til.

Programmet ble først sendt i Fakta på lørdag på NRK1, lørdag 24. januar.

Egenprodusert dramadokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder: Totto Osvold
Manus og regi: Oddgeir Bruaset
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 i