Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. juni 2011 kl 20.00 Flukten fra Norge

En historie fra krigen


Jøden Kurt Levy og hans familie klarte å rømme fra Norge under 2. verdenskrig. Da datteren Yvonne leste hans fortelling for første gang, begynte hennes egen reise for å få vite mer om sitt opphav og deres flukt.

Familien hadde flyttet fra Nazi-Tyskland til Norge i 1938 i håp om å få begynne et nytt liv. To år senere ble Norge okkupert av Hitler. De første årene kjente ikke jødene seg truet, men i 1942 begynte man å arrestere alle jøder i Norge.

Familien Levy var derfor i faresonen, og i filmen får vi blant annet høre den dramatiske historien om hvordan medlemmene, hver på sin måte, klarte å komme seg over til Sverige der de til slutt ble gjenforent.

Filmen er spilt inn i Frankrike, Norge, Israel og Sverige. Under innspillingen i Norge ble det funnet dokumenter i Riksarkivet som kunne utdype historien om rømningene.

Utgangspunktet for filmen er blant annet mørkleggingen av Sveriges svake agerende for å hjelpe broderlandet Norge ved starten av okkupasjonen, og at det først i de senere år er blitt et åpnere diskusjonstema.

Sendt tidligere.

Svensk dokumentar fra Falkfilm (2009)
Originaltittel: The Escape from Norway
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte: info@nrk.no, tlf 815 65 900