Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. juni 2010 kl 19.45 Solgt!

Vanskelig boligmarked


Tromsø er den byen i Norge det tar lengst tid å få solgt en bolig. Solgt! har tatt meglere fra Oslo og Sørlandet til Nordens Paris for å ta temperaturen på boligprisene. Noen får seg et prissjokk!

Ishavsbyen er den største byen i Nord-Norge og den syvende største byen i Norge. Som inngangsporten til polarområdet kan byen skryte av både midnattssol og nordlys. Med institusjoner som polarinstituttet og universitetet har det vært en by i stadig vekst. Men etter mange år med stor utbygging har finanskrisen bremset opp aktiviteten kraftig. I dag er Tromsø den byen det tar lengst tid å omsette boliger i. Hva gjør det med boligprisene?

Meglerne som får den vanskelige oppgaven med å tippe pris i Tromsø, er: Axel F. Meyer og Lillian Ch. Nilsen fra meglerhuset Advokat Thorbjørn Ek i Oslo. De konkurrer mot Anita Cecilie Andersen fra Farsund og Kjetil Lossius fra kristiansandskontoret til ABCenter Eiendom.

Et av de første husene vi skal se på, er en luksuriøs leilighet i indre havn av Tromsø by. Her har man utsikt mot Ishavskatedralen og man kan sitte på terrassen og nyte synet av Hurtigruten som seiler inn og legger til kai i nabolaget.

Fra sentrum beveger vi oss over på vestsiden av Tromsøya. Her finner vi et av Tromsøs mer eksklusive tomter og boliger. Vi kikker på et bolighus i en av de finere gatene med vakker utsikt over fjellheimen. Men klarer våre meglere å "sette pris på" området?

Det siste objektet i Tromsø ligger et kvarter unna selve byen – på et sted som kalles Berg. Her har det vokst opp en rekke nye hus de siste tiårene og kan også skryte av gode solforhold og store tomter. Huset har hentet inspirasjon fra Øst-Europa og skiller seg veldig ut i nabolaget. Det gjelder ikke bare på utsiden; innvending kan det skilte med store hvite søyler og gullkraner på bad og kjøkken. Men faller det noe spesielle huset i smak blant boligkjøpere i Tromsø?

Om serien
Representanter fra to meglerhus blir røsket opp fra sine vante territorier og sluppet ned i et ukjent marked. De rivaliserende firmaene konkurrerer om å gjette prisen på tre forskjellige salgsobjekter."Solgt!" er en underholdende konkurranse basert på den danske seersuksessen "Hammerslag". Serien har gått på DR i hele 17 sesonger og er stadig et av kanalens mest sette programmer.

Når så serien får en norsk versjon, er det byene Moss, Drammen, Ålesund, og Oslo som først stiller med salgsobjekter som nylig er blitt solgt. Meglerne må gjette til hvilken pris. Frode Søreide fra FBI debuterer som programleder i denne serien. Søreide er 30 år og kommer fra Høyanger i Sogn og Fjordane. Han har jobbet 10 år i NRK, blant annet i Dagsrevyen og "Sommeråpent". De siste fire årene har han vært reporter i FBI.

Egenproduksjon ved NRK samfunn og dokumentar 2010
Programleder: Frode Søreide
Prosjektleder: Randi Helland
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41 / 909 55 364
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900