Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. oktober 2002 kl 21.30 Dok1: Dok1: Tampa

Flyktningedramaet på Tampa

Nå kommer dokumentaren om flyktningedramaet på lasteskipet
Nå kommer dokumentaren om flyktningedramaet på lasteskipet "Tampa", med kaptein Arne Rinnan i en selvfølgelig hovedrolle. (Foto: Nett-TV)
Verden holdt pusten flere ganger på sensommeren i fjor: Da kapteinen på et norsk lasteskip reddet 438 flyktninger fra å drukne, måtte han etterpå trosse regjering og marine i australsk farvann før det kom til en løsning på dramaet. Skulle makt gå foran menneskerettigheter og internasjonale prinsipper om å redde mennesker i havsnød?

I vår møttes kaptein Rinnan og 40 av flyktningene i Auckland (New Zealand). Møtet var lukket for alle media, bortsett fra Nett-TV som var eneste fjernsynsselskap som fikk være til stede. Nett-TV har produsert dokumentaren ”Tampa” for NRK, og opptakene er gjort i Australia, New Zealand, USA, Norge og Sverige. Etter sendingen i ”Dok1” på NRK, kommer dokumentaren også til å bli vist på en rekke internasjonale tv-kanaler.

Dokumentaren følger også Arne Rinnan på hans siste seilas som kaptein på MS ”Tampa” før han pensjonerer seg. Ruten er den samme som sist. MS ”Tampa”, og Rinnan er tilbake i de samme farvannene hvor dramaet utspant seg. Underveis på seilasen oppsummeres hele dramaet fra i fjor.

Livbøyen
Gjensynet mellom Rinnan og flyktningene et drøyt halvår etter dramaet er dokumentarens høydepunkt. Afghaneren Zakaria forteller hvorfor han måtte flykte fra hjemlandet, om å være i havsnød og om sitt forhold til kaptein Arne Rinnan.

For flyktningene som ble reddet, står Rinnan som livbøyen i deres liv. Dokumentaren skildrer et følelsesladet møte hvor flyktningene får takket Rinnan for at han reddet livene deres.

Australsk ettertanke
Med i dokumentaren er FNs Høykommisær for Flyktninger, Ruud Lubbers, som var i Norge i sommer for å dele ut Nansenprisen til kaptein Rinnan for hans innsats. FN var også et instrumentalt redskap i arbeidet med å finne fram til en løsning for ”Tampas”-flyktningene. I ettertid står også representanter for den australske regjering fram, bl.a. med sin oppfatning av dramaet og sitt syn på det internasjonale lovverket knyttet til flyktninger på sjøen.

Som kjent endte redningsoperasjonen i et storpolitisk drama. Australias statsminister John Howard nektet å la Rinnan sette flyktningene i land i Australia. Den norske regjeringen ble koblet inn og etter hvert også FN ved Høykommisæren for Flyktninger, Ruud Lubbers, og generalsekretær Kofi Annan.

Det mest skremmende
Det var utenfor kysten av Australia at dramaet begynte den 26. august i fjor: ”Jeg trodde det skulle være en enkel affære, jeg gjorde bare min plikt som sjømann. Jeg var ikke forberedt på oppstyret som fulgte,” sier kaptein Rinnan i dokumentaren.

”Det er det mest skremmende jeg har opplevd i løpet av mine 45 år til sjøs,” uttalte han til internasjonale nyhetsbyråer da en løsning endelig var funnet.

Innkjøpt norsk dokumentar fra Nett-TV
Regi: Mona Friis Bertheussen
Produsent: Nett-TV/Anders Sæther
For ytterligere informasjon, send forespørsel til: lotte@nett-tv.no
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57