Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. oktober 2004 kl 21.55 Fakta på lørdag: Det gikk en kjempe gjennom landet

En hyllest til Erik Bye

Erik Bye sammen med Josephine Baker. (Foto: Jan Nordby, NRK)
Erik Bye sammen med Josephine Baker. (Foto: Jan Nordby, NRK)
13. oktober i år, etter lengre tids sykdom, døde Erik Bye, 78 år gammel. Maken til mediepersonlighet kommer Norge aldri til å få. I kveldens Fakta på lørdag forteller Erik Bye selv åpenhjertig om sitt liv, og det blir klipp fra hans siste opptreden på Scene West i Oslo. Programmet er basert på portrettet som ble laget til hans 75-årsdag.

Fra Scene West i Oslo får vi høre Erik Bye synge den sangen han var aller mest i glad i, som han ikke hadde laget selv, Evert Taubes "Så lenge skuta kan gå" fra den kritikerroste forestillingen "Hildringstimen" med vennen og pianisten Willy Andresen. Ellers er programmet krydret med klipp fra Erik Byes allsidige karriere. Han hadde en raus og åpen favn for alle, enten de var verdensstjerner eller uteliggere.

På slutten av 1960-tallet samlet han Norge til ett fjernsynsrike hver julaften med programmet "Vi går om bord". Rørende gjenforeninger og Det Norske Sjømannskor skapte julestemning i de tusen hjem. I det hele tatt betydde havet og det maritime mye for Erik Bye. Han engasjerte seg for Redningsselskapet, og i egen skute hadde han noen av sine fineste stunder. Men Erik Byes engasjement gikk langt ut over Norges grenser. I det "norske" USA er navnet Erik Bye en døråpner, og i Ghana er det stadig en liten mørkhudet gutt som heter Erik Bye.

Bambusgjengen
Sammen med fotografen Arild Nybakken og regissøren Knut Midttun dannet Erik Bye den såkalte "Bambusgjengen". Trioen besøkte forskjellige steder i verden, fredelige så vel som de mer utrygge. I Columbusåret 1992 dro Erik Bye på tur igjen, også denne gangen med fotografen Arild Nybakken. I "Jakten på Mangas Coloradas" dro apachen Bob Haozous og nordboen Erik Bye på en omvendt oppdagerferd i USA.

Erik Bye er hyllet og prisbelønt for sitt medmenneskelige engasjement, og for sin kreativitet og innsats som artist. Han fikk allerede i 1967 Narvesens journalistpris. Han har mottatt Spellemannprisen i 1972 og 1981, er Ridder av St. Olavs orden, har fått Norsk Kulturråds ærespris, Alf Prøysens ærespris, Fritt ord, samt flere andre priser.

Erik Bye er den eneste NRK-medarbeideren som har fått en statue av seg selv på Marienlyst mens han levde. 22. oktober begraves han på statens regning i Trefoldighetskirken i Oslo.

Programansvarlig: Andreas Diesen, tlf: 23 04 78 50
Pressekontakt:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78