Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. mai 2006 kl 22.30 Safari

Kunst og virkelighet

Marte Spurkland møter Elmgreen & Dragset i Berlin. (Foto: NRK)
Marte Spurkland møter Elmgreen & Dragset i Berlin. (Foto: NRK)
I kveldens Safari ser vi nærmere på forholdet mellom kunst og virkelighet. Blant andre møter vi kunstnerne Elmgreen & Dragset, Per Christian Brown, Mikkel McAlinden og Yesim Ustagoglou.

Marte Spurkland har møtt den dansk-norske kunstduoen Elmgreen & Dragset i Berlin. Her arbeider de med sine tolkninger av virkeligheten i store installasjoner, som har vært utstilt på museer og biennaler verden over. Akkurat nå jobber de med et monument over homofile ofre for holocaust.

Den militære virkeligheten
Hva skjer når en som ikke er en del av militæret, får i oppdrag å tolke denne virkeligheten? På Rena leir i Østerdalen er et unikt utsmykkingsprosjekt i gang, og vi følger fotograf Per Christian Brown i hans arbeid der.

Hyperrealisme
Fotografen Mikkel McAlinden lager bilder som tilsynelatende er realistiske, men egentlig består av mange små forskyvninger av virkeligheten; de er hyperrealistiske. Nå arbeider han med bilder som skal henge i taket i strålingsrommene på den nye kreftavdelingen på Ullevål sykehus. Safari ser nærmere på hvordan de små forskyvningene kan brukes for å forsterke det skjønne.

Tyrkisk virkelighet på film
Filmregissør Yesim Ustagoglou er opptatt av hvordan virkeligheten er for de ulike etniske minoritetene i hjemlandet Tyrkia. Filmene hennes har vunnet flere priser på flere internasjonale festivaler, men hjemme i Tyrkia blir hun nærmest tiet i hjel.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ingerid Nordstrand, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Helle Johnsrud
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no

Vises også i Nett-TV.