Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 23. august 1999 kl 21.00 Lærer på første året

Lærer på første året (t)


NRK2 mandag 23. august kl 21.00
Lærer på første året

Ett år bak kateteret

I denne svenske dokumentaren møter vi Daniel Pavlica som er nyutdannet lærer. Han har fått jobb på en ungdomsskole i Rågsved, en forstad til Stockholm. Hans ambisjoner som pedagog settes på prøve i møtet med virkeligheten.

- Rågsved- barna tror de er mindre verdt enn alle andre fordi de kommer fra fattige kår, går på en dårlig skole og har dårlige lærere. Min viktigste oppgave er å gi dem selvtillit slik at de i det minste kan gi seg i kast med å lese aviser, sier Daniel Pavlica.

Dokumentarfilmskaperne Staffan Lindqvist og Birgitta Lagerlund har fulgt Daniel Pavlica, en ung, nyutdannet lærer, i hans første år bak kateteret. Daniel kommer rett fra lærerskolen og har høye ambisjoner, et våkent blikk og et stort engasjement. Han vil virkelig gjøre en innsats for disse elevene, som for 95 prosents vedkommende er totalt uinteressert i hva Daniel prøver å formidle.

- Jeg ønsker å gi dem en riktig pangstart i livet slik at de kan gå ut av ungdomsskolen med troen på at de skal klare seg, sier Daniel Pavlica. Men hvordan blir det i virkeligheten? Er det nok å ha viljen? Klarer man å holde fast ved sine idealer når man hver dag står overfor skoletrøtte tenåringer som hverken har tro på seg selv eller på fremtiden? Det var det spørsmålet Daniel måtte stille seg selv i løpet av dette første året som lærer.

- Kanskje er det slik at en skole som Rågsved trekker til seg sosialt engasjerte lærere som ser det som sin oppgave å formidle kunnskap til dem som virkelig trenger det, sier Daniel Pavlica.

Første året
Programmet handler også om det å utvikle seg som lærer. Daniel lever med jobben alle døgnets våkne timer og arbeider stadig med seg selv i klasserommet. Er han for mye kompis, eller tvert om for hard? Hvilke forventninger kan man ha til elevene? Og det stadig tilbakevendende spørsmålet: Hvordan skal jeg få dem til å interessere seg for det jeg vil lære bort?

Programmet gir også et tankevekkende bilde av skolen på 90-tallet. - Elevene synes den er kjedelig. Lærerne synes den er kjedelig. Alle ser problemet. Men hva gjør vi med det? Ingenting. Vi bare fortsetter i samme gamle spor, konstaterer Daniel Pavlica.

NRK2 mandag kl 21.00

Bilder (via Scanpix/Internett)

Svensk dokumentar fra SVT
Originaltittel: Førsta året
Ved Staffan Lindqvist og Birgitta Lagerlund

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41