Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. september 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Portrett av et lavtrykk

Når ekstremværet slår til

Portrett av et lavtrykk: Meteorolog  Reidun Holmøy analyserer lavtrykksutviklingen langs norskekysten (Foto: NRK)
Portrett av et lavtrykk: Meteorolog Reidun Holmøy analyserer lavtrykksutviklingen langs norskekysten (Foto: NRK)
IVi følger utviklingen av ett av lavtrykkene som kom inn mot norskekysten i midten av januar i år. Vi får også innblikk i meteorologenes arbeid med å analysere værdata for å kunne gi best mulige varsler.

Mandag 9. januar 2006 kan meteorologene ved Vervarslinga for Vestlandet helt tydelig se konturene av et lavtrykk som bygger seg opp på polarfronten øst for New Foundland i Canada, et stykke sør for Grønland. Kald luft fra nordvest strømmer mot en mild og fuktig sørvestlig luftstrøm. Det er i møte mellom disse to luftstrømmene at lavtrykket fødes.

Natt til tirsdag har lavtrykket flyttet seg vest for Irland. Det har bygget seg opp i styrke, og utover tirsdagen utvikler det seg til et stormsenter ved Færøyene. Det har retning mot norskekysten. Og det ser ut til å kunne bli kraftig.

Ved Meteorologisk institutt jobbes det på spreng for å få inn alle data som skal til for å gi et godt varsel. Vindstyrke, trykk, bølgehøyde, vannstand. Alt blir nøye vurdert og satt sammen i modeller. I løpet av kort tid må meteorologene bestemme seg for om de skal gå ut med et ekstremvarsel for kystområdene…

Storm ved Stad
Onsdag begynner lavtrykket å merkes innover land, først på oljeboringsplattformene, og etter hvert nærmere land. I programmet følger vi arbeidet på losstasjonen på Fedje i Hordaland, vi ser hvordan noen "leker" seg i stormen på Stadlandet, og følger en brøytebilfører som forsøker å holde veien åpen over Strynefjell. I Nord-Trøndelag forbereder fiskeoppdrettere seg på å ta imot stormen – så kommer uværet.

- Lavtrykkene kommer på rekke og rad innover mot norskekysten gjennom hele vinteren. Det har de gjort i tusenvis av år. Det er på tide at et av dem blir portrettert på tv, sier programskaper Svein Haaland. Han kan love eksotiske uværsbilder, men ønsker også å vise at et kraftig lavtrykk ikke slår like hardt til overalt. Det er et balansert bilde som tegnes i portrettet.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentar fra Naturredaksjonen NRK Program riks, Bergen
Programansvarlig: Svein Haaland, tlf: 47 81 47 56
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78