Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. februar 2005 kl 19.55 Jan Johansen: Jakten på den norske mannen

Jan Johansen og kjønnsroller

Jan Johansen har bestemte meninger om kjønnsroller. (Foto: Dropout Productions)
Jan Johansen har bestemte meninger om kjønnsroller. (Foto: Dropout Productions)
Hva synes Jan Johansen om kjønnsroller og ansvarsfordeling i hjemmet? Mye, og til dels svært forskjellig, viser det seg. Og hva har skjedd med populariteten til navnet hans?

Programleder Christine Koht undersøker hvordan det står til med Jan Johansens holdninger til kjønnsroller og ansvars- og arbeidsfordeling i hjemmet. Det viser seg at Jan Johansen har, som norske menn ellers, en god del forskjellige oppfatninger. Noen mener husarbeid og barnepass hovedsakelig er konas eller partnerens jobb, mens andre helt klart er for en mye sterkere grad av likestilling.

Koht reiser hjem til Jan Johansen fra Høvik, der det snart skal være dåp for husets yngste. Koht blir med på forberedelsene hjemme og i kirken.

I Østfold skal hun selv i vannet. Ved bassengkanten blir det et lite foredrag for Østfolds Jan Johansen'er om hvorfor navnet deres er i ferd med å bli upopulært. Det er faktisk ikke døpt en eneste Jan Johansen på syv år!

Om serien
Hvem er den norske mannen? Hva liker han? Hva liker han ikke? Og hvordan har han det, egentlig? Dette har Christine Koht og hennes redaksjon satt seg fore å finne svaret på. Utgangspunktet er de 839 Jan Johansen'ene i Norge.

Jan Johansen er det vanligste mannsnavnet i landet. I løpet av åtte episoder snakker hun med Jan Johansen'er landet rundt. Underveis blir vi nærmere kjent med et utvalg av dem.

For Koht er ingen spørsmål utelukket, ingen detaljer uinteressante: Liker han friluftsliv? Hvor mange erter spiser han i løpet av et år? Hva foretrekker han på tv? Hva er favorittfargen? Store og små spørsmål blandes sammen med statistiske fakta, så som snittalder, snittinntekt, når han blir gift og så videre. Etter hvert danner det seg et bilde av den norske mannen, og i siste episode får vi svaret på spørsmålet: Slik har den norske mannen det!

Dokumentarserie fra Dropout Productions (2004)
Programleder: Christine Koht
Prosjektleder: Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,
Vises også i Nett-TV