Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. november 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Sidevegs i tareskogen

Taskekrabbens tøffe liv

Taskekrabben er det bare de færreste av oss som får møte (Foto: Astrid Woll)
Taskekrabben er det bare de færreste av oss som får møte (Foto: Astrid Woll)
En krabbeteine som lander på sjøbunnen, gir spennende minutter når det forsiktige krepsdyret nærmer seg. Vil den la seg lokke av agnet? "Ut i naturen" er både inni og utenfor teinen for å se nærmere på den robuste taskekrabben som er så godt tilpasset tøffe forhold. Bare et par av de tre millioner eggene som en hunn legger, vil vokse opp til voksne dyr som kan gå i teinen.

Taskekrabben er det bare de færreste av oss som får møte. Vi kjenner den best som delikatesse på matbordet. "Ut i naturen" vil presentere hele krabbelivet fra egg til larve, og fra bitte små krabber til voksne som vi kan fange.

Marinbiolog Astrid Woll svømmer tett på det fascinerende krepsdyret, dag og natt. Å lete rundt i svarte natta med lykt er både mystisk og spennende, for det er da taskekrabben er mest aktiv.

Farlig oppvekst
Det er tøffe forhold der ute med storm og strøm, drag og dønninger. På den værharde Romsdalskysten lever taskekrabbene sitt spennende liv i tareskogen. Starten på et taskekrabbe-liv er godt beskyttet. Når hunnen har utrogn, står hun i skjul og passer på eggene sine. Hun graver seg ned i sanden slik at eggene blir skjult, og slik står hun i sju til åtte måneder uten å ta til seg mat. De nyklekte larvene derimot er mer utsatt for farer der de, ikke større enn tre til fire millimeter, må drive fritt i sjøen i ukevis før de slår seg ned på bunnen hvor de kan finne skjul. Inne i roten til stortaren er det mange hulrom, og det er en ypperlig plass for små taskekrabber, både for å gjemme seg og finne mat. Hele tiden lever de med trusselen om selv å bli spist opp. Særlig torsken tar grådig for seg av de små.

Altetende
For å finne muslinger og annet snadder graver taskekrabben ut dype kratere på sandbunnen. Den lukter seg fram ved å stikke gangbeina ned i sanden. Ellers eter den det den kommer over, og dukker det opp en død fisk, blir det kamp om godbitene.

Når det er flo sjø og mørket siger på, kommer de voksne krabbene opp på bratte berg helt opp mot vannflaten for å beite på hvit rur, små kamskjell og annet. En taskekrabbe som knuser og spiser blåskjell er et imponerende syn.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert naturprogram fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig Per Jarle Heggdalsvik, tlf: 95 74 59 19
Prosjektleder Naturredaksjonen NRK Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83