Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. august 2009 kl 20.05 Smarte aper

Avanserte likemenn i skogen

Denne flerspråklige apekatten lever i den afrikanske regnskogen, og tilhører en stamme som kan opptil åtte forskjellige språk. (Foto: Florian Möllers/BBC)
Denne flerspråklige apekatten lever i den afrikanske regnskogen, og tilhører en stamme som kan opptil åtte forskjellige språk. (Foto: Florian Möllers/BBC)
Apekatter deler flere avanserte og velutviklede egenskaper og karaktertrekk med menneskene enn det vi kanskje tror. Det får vi se i denne flotte naturdokumentaren.

Apekatter har livlig fantasi, god hukommelse og evne til å lære. De kan kommunisere med hverandre og har sosiale nettverk som er både sofistikerte og multikulturelle. Toque Macaques -apekattene i Sri Lanka har for eksempel dannet seg så komplekse levestrukturer med regler for kjærlighet, samfunn og status at de erter, lyver, skaper allianser med hverandre.

Jordbruk og selvmedisinering
Capuchin-apekattene i Brasil har utviklet primitive jordbruksteknikker for å samle nøtter fra palmetrærne. Apekattene observerer nøttene i en solmodningsprosess i cirka fire dager før de sanker dem med seg til "fabrikken". Her benytter de velvalgte steiner som verktøy for å åpne nøttene, og dette gjør de med en så raffinert teknikk at man knapt har sett maken hos andre arter enn menneskene.

Den samme typen apekatter spiser muslinger som festmat, benytter medisinske planter for å kvitte seg med parasitter, og har funnet ut at trekull er egnet til selvmedisinering mot fordøyelsesproblemer.

Bavianer har de tilsynelatende smarteste strukturene blant apekattene, men til gjengjeld har de også utviklet psykiske lidelser som stress.

Kulturelle koder
På samme måte som hos mennesker må altså apekattene i hovedsak lære seg reglene og de kulturelle kodene for hvordan deres samfunn fungerer, selv om følelser og instinkter også spiller inn. Det blir tydelig at kjernen i det vi oppfatter som menneskelig oppførsel, også er å finne selv hos den enkleste sorten apekatter.

Slik er språk, kjærlighet, sjalusi, raushet, list, ekspertise og sinne noen av uttrykkene vi får se fra apekattene i denne fascinerende historien.


Britisk naturdokumentar
Produsert av BBC/WNET (2008)
Originaltittel: Clever Monkeys
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 23 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900

Sendes også mandag 27.juli på NRK2