Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. desember 2005 kl 21.25 Jazz!

Jazzens fruktbare kriseår

Miles Davis i dokumentarserien
Miles Davis i dokumentarserien "Jazz!". (Foto: NRK, arkivfoto)
Vi er på 60-tallet, og de unge fra etterkrigsårenes babyboom hører på alt annet enn jazz. Jazzen er i krise, men i trange kår fødes alltid noe nytt.

Rocken herjer, til fortrengning for jazzen. Og mange amerikanske jazzmusikere fortrekker til Europa. Dexter Gordon er en av dem. Men før sin altfor tidlige død hjemme i USA, rekker John Coltrane å knyte en forbindelse mellom jazzen og sekstitallsungdommens søken etter en utvidet bevissthetstilstand – med suiten "A Love Supreme".

Jazz-relevans
Størst relevans er det enda en gang Miles Davis som har. Jazzgiganten begynte sin søken etter nye musikalske uttrykk allerede før 60-tallet satte inn. Han lar seg inspirere av hva han hører i radioen og på gatene – særlig av Jimi Hendrix’ musikk. Han innfører elektrisk piano i sine ensembler, elektrisk gitar, og han blander rock og funkrytmer med jazzimprovisasjoner.

Mer om serien
Jazzen ble født tidlig på 1800-tallet, i New Orleans fordi dette var den mest musikalske og den mest kosmopolitiske av alle amerikanske byer. Filmregissøren Ken Burns’ dokumentarserie "Jazz!" tar oss med inn i jazzens verden – gjennom 12 deler – like fra røttene og helt inn i vårt årtusen.

Amerikansk dokumentarserie i tolv deler (2003)
Originaltittel: Jazz: A Series by Ken Burns
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57LENKER
  • Les mer: