Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. september 2002 kl 17.00 Offline: Bildemediene forteller

Bildemediene forteller

Langfilmkonsulent Karin Julsrud fra Norsk Filmfond og Professor i 
 medievitenskap Peter Larsen fra Universitetet i Bergen. (NRK-foto)
Langfilmkonsulent Karin Julsrud fra Norsk Filmfond og Professor i medievitenskap Peter Larsen fra Universitetet i Bergen. (NRK-foto)
Vi samles ikke lenger rundt bålet for å høre historier. I dag samles vi foran skjermen. Film og fjernsyn er blitt vår tids viktigste historiefortellere, som på forskjellige måter tematiserer tanker, følelser og verdier som vi har felles. I det andre programmet i serien ”Offline”, som omhandler mediespørsmål, ser vi på hvordan bildemediene henvender seg til oss.

Denne gang har programleder Rune Klevjer fått med seg professor Peter Larsen fra Universitetet i Bergen og langfilmkonsulent Karin Julsrud fra Norsk Filmfond, til å kommentere en del eksempel på ulike typer filmfortelling.

Intimitet
Fjernsynet er blitt vår venn gjennom hverdagen. Vi er blitt vant til dets måte å argumentere på, både når det gjelder å overbevise oss om viktigheten av en sak og ikke minst hvor viktig det er at vi setter oss i sofaen og bruker tid på fjernsynet.

Karin Julsrud har selv erfaring som programleder i fjernsynet. I denne utgaven av ”Offline” uttrykker hun imidlertid bekymring over utviklingen av programlederens rolle. - Når programlederen uttrykker at det er så deilig å se deg igjen, blir det som om programlederen setter seg oppå oss i sofakroken med all sin overveldende personlige stil, sier Julsrud.

Rituell såpe
En god fortelling må på et eller annet plan angå oss, enten det er snakk om dokumentarer, spillefilm eller såpeopera. - Såpeoperaen har rituell karakter. Hver kveld vises det fram tema som man kan bruke i sitt eget liv, for eksempel hvordan et parforhold utvikler seg, sier professor Peter Larsen.

Om ”Offline”
”Offline” er en serie laget i forbindelse med et nettstudietilbud (MediaNett) i medievitenskap ved UiB, men programmenes intensjon er vel så mye at de skal være av interesse for vanlige tv-seere. Tanken er å få aktuelle mediespørsmål belyst på en slik måte at det engasjerer og appellerer til ettertanke. I alle programmene er det et møte mellom en medieviter og en ”praktiker”, bl.a. inviteres det til et uforglemmelig møte mellom professor Jostein Gripsrud, UiB, og Harald Eia i det fjerde og siste programmet.

Egenprodusert samfunnsvitenskapelig program
Kontaktpersoner: Rune Klevjer (manusforfatter/progr.leder) tlf: 90 63 03 60
May-Britt Skjelvik (prosjektleder UMS) tlf: 55 58 69 11
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23047853 / 90775758