Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. juli 2007 kl 21.55 Romerrikets vekst og fall

Romerrikets fall

Goterkongen Alarik (Mark Lockyer) rir inn i Roma. (Foto: BBC Worldwide)
Goterkongen Alarik (Mark Lockyer) rir inn i Roma. (Foto: BBC Worldwide)
I 410 etter Kristus ble Roma plyndret av goterne. Denne hendelsen symboliserer starten på Romerrikets undergang, og i løpet av 70 år var hele det vestlige imperiet falt sammen. Vi får historien om Alarik, den edle goterkongen, og Honorius, den både utspekulert og svake keiseren som vendte seg mot sine allierte og forårsaket imperiets kollaps.

Goterkongen Alarik var lederen for et folk på flukt. De var drevet over til Romerriket av de barbariske hunerne. Det eneste Alarik ønsket var en land for folket sitt, og keiser Honorius var i utgangspunktet villig til å gi dem det. Men Honorius’ rådgivere, som så på goterne som primitive barbarer og utfordrere til Romerrikets storhet, overtalte keiseren til å bryte avtalen.

I raseri marsjerte Alarik tvers over Italia, omringet byen og truet med å plyndre den. Han håpet på denne måten å tvinge keiseren til å gi ham land. Roma ble avskåret fra omverdenen og matmangelen herjet.

Den siste episoden av BBC-serien er preget av store slag, romantikk, ære og svik. I tillegg til Honorius og Alarik, møter vi den ondsinnede romerske politikeren Olympius og keiserens vakre søster Galla Placidia, som til slutt gifter seg med den gotiske generalen Ataulf.


Britisk dokudrama ( 2006)
Produsert av BBC Worldwide
Originaltittel: "Ancient Rome The Rise and Fall of an Empire"
Med: Mark Lockyer (Alarik), Sebastian Armesto (Honorius), Pip Torrens (Olympius), Natasha Barrero (Galla Placidia) og Alastair Mackenzie (Athaulf).
Norske kommentarer: Svein Tindberg
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no