Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. oktober 2008 kl 20.25 Viten om: Oterlort med strekkode

Dna-test med skanner

Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Ann Marker er programleder for den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Identifisering av dyr kan om ikke så lenge bli en lett jobb. Forskere er i ferd med å utvikle en håndholdt dna-skanner som på seksunder kan identifisere dyr.

I kveldens episode av Viten om handler det om ny teknologi for identifisering av dyr. Teknologien minner aller mest om strekkoder og skannere man finner på supermarkedet. Med enkle grep kan art og individ bestemmes på langt kortere tid enn det som dna-analyser hittil har tatt.

Ved å analysere materiale fra dyr, som for eksempel ekskrementer, kan forskere nå lettere kartlegge dyrebestander.

Om serien
Viten om er en dansk populærvitenskapelig serie fra Danmarks Radio i 11 deler. I første episode blir spørsmålet om man er født eller blir homo undersøkt, så spør man seg om moraliteten er medfødt. I tredje episode handler det om trekkfuglenes vandring, i fjerde om kampen om oljeressursene på Nordpolen. Femte episode handler om når kroppens immunforsvar går til angrep på kroppen vår. Sjette tar for seg dna-teknologien, mens sjuende episode handler om teknologi som kan gjøre kullkraft fri for CO2-utslipp. I åttende episode ser vi nærmere på supercomputere med enorm kapasitet. Den niende episoden handler om hvordan ny teknologi kan tas i bruk i kampen mot terror, men tiende del ser på hvordan man kan trene opp hjernen sin til å yte bedre. I ellevte og siste episode handler det om hvordan hjernen tar skade av alkoholbruk.

Dansk populærvitenskapelig serie (2007)
Originaltittel: Viden om – Odderlort med stregkode
Produsert av: Danmarks Radio (DR)
Kontaktperson: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no