Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. mars 2008 kl 21.05 Påskekrim: Med overlegg

Død på legens ordre

Dr. Edmund Bickleigh (Ben Miller) blir fullstendig besatt av innflytteren Madeleine Cranmere (Megan Dodds), og bestemmer seg for å rydde sin kone av veien. (Foto: ITV/Granada International)
Dr. Edmund Bickleigh (Ben Miller) blir fullstendig besatt av innflytteren Madeleine Cranmere (Megan Dodds), og bestemmer seg for å rydde sin kone av veien. (Foto: ITV/Granada International)
En sjarmerende og kvinnekjær lege bestemmer seg for å rydde sin hustru av veien i påskekrimmen "Med overlegg". En vaskeekte klassiker fra 30-tallet ligger til grunn for denne todelte filmen om besettelse, skandale og mord i en liten engelsk landsby.

Under pseudonymet Francis Iles lanserte Anthony Berkeley i 1931 boka "Med overlegg", (Malice Aforethought) som ble en foregangsroman i sjangeren psykologisk thriller. Den er også kalt den første såkalt omvendte detektivfortelling, der forbryteren er kjent helt fra starten av historien. En solid dose svart, britisk humor er også en framtredende ingrediens i historien.

Ben Miller, Barbara Flynn og Megan Dodds spiller de største rollene i denne tv-versjonen, som i sin helhet er innspilt i Irland. De to avsnittene sendes på NRK1 to kvelder på rad.

Selskaper og sladder
Dr. Edmund Bickleigh har vært gift med den dominerende og velstående Julia i ti år, og holdt ut med hennes skarpe tunge og endeløse runder med hageselskaper og landsbysladder.

Hyppige kvinnehistorier, senest med den unge og søte Ivy som tilber ham betingelsesløst, har fått ham til å tåle den kjedsommelige tilværelsen. Men den dagen den frapperende nykommeren Madeleine Cranmere dukker opp i landsbyen, er Julias skjebne beseglet.

Besatt
For dr. Bickleigh blir fullstendig besatt av den sjarmerende og eksotiske unge kvinnen, som blant annet deler hans interesse for kunst – en unyttig "hobby" hans kone bare har forakt til overs for. Snart hengir han seg til heftige drømmer om en fremtid med sin nye flamme.

En skandaløs skilsmisse er ikke noe alternativ for den forelskede legen. Så, en het sommerdag, begynner han å iscenesette sin kones død ved å gi henne den første av en rekke giftdoser. Medikamentet gir henne en uutholdelig hodepine, som igjen fører til at hun blir avhengig av morfin.

Nå er snart alt lagt til rette for det perfekte mord, og et sorgfritt liv sammen med Madeleine, tror dr. Bickleigh. Men snart viser det seg at det dukker opp noen flere hindringer som må ryddes av veien først…

Britisk kriminaldrama i to deler
Originaltittel: Malice Aforethought
Basert på en roman av Francis Iles
Produksjon: Granada/WGBH Boston/World 2000 (2005)
I rollene: Ben Miller, Megan Dodds, Barbara Flynn, Peter Vaughan, Lucy Brown, Richard Armitage og Joseph Beattie
Kontakt Programinformasjon:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900