Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. september 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Magasin

Den usynlige villkatten


Gaupa er den usynlige villkatten i norsk natur. Den vandrer rundt oss i kamuflasjedrakt og på lydløse poter. Men i kveld er det Kari Toft som lister seg inn på det store rovdyret og oppdager at gaupa har fått unger. I sesongens første Magasin-sending starter også en serie som skal finne ut hvordan det var å leve i steinalderen.

Gaupa er Norges eneste ville kattedyr. Den lever rundt oss i store deler av landet, men er likevel et svært sjeldent syn. Spor i snøen eller restene av et byttedyr er kanskje det nærmeste vi kommer dette effektive rovdyret. Men i Ut i naturen kommer vi tett på. Så tett at gaupeungene sovnet innafor jakka til programleder Kari Toft.

Overraskende teori
Vi har om lag 450 gauper i Norge nå. De aller fleste av dem lever i skogene på Østlandet, i Trøndelag og nordover. Her lever de for det meste av rådyr, men også av mindre byttedyr som hare og skogsfugl.

Men gaupa skiller ikke mellom ville dyr og husdyr, og både saueeiere og reindrifsnæringa opplever gaupa som et problem. I Finnmark forskes det nå på hvordan tapstallene kan minskes, og den overraskende teorien er at det blir drept færre reinsdyr dersom det er både gaupe og jerv i samme området.

Steinalderliv
I sesongens aller første Ut i naturen-magasin skal vi også finne ut hvordan det var å være norsk i steinalderen. I fem programmer skal to modige redaksjonsmedlemmer teste ut steinaldertidas klær, husvære, mat og arbeidsoppgaver.

Den første store utfordringa blir å få tak i noe å spise.

Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programleder: Kari Toft
Regi: Nils Arne Sæbø
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, tlf 55 27 57 08 / 93496759
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900 info@nrk.no