Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 12. august 2006 kl 21.00 Napoleon: Sol over Austerlitz

Krig og kjærlighet

Napoléon (Christian Clavier) går fra seier til seier og legger Europa for sine føtter. (Foto: Beta Film GmbH)
Napoléon (Christian Clavier) går fra seier til seier og legger Europa for sine føtter. (Foto: Beta Film GmbH)
Napoléon går fra seier til seier, og Frankrikes makt ekspanderer. Privat er det ikke like rosenrødt. Joséphine har ennå ikke gitt ham en sønn, og Napoléon begynner å få øynene opp for andre kvinner.

Napoléon overlever et attentatforsøk, og selv om bevisene er tynne, får landflyktige rojalister skylden. Napoléon befester dermed sin posisjon hos det republikanske flertallet. Ved hjelp av Talleyrand og politisk manøvrering blir Napoléon kronet til keiser av Frankrike. Selv pave Pius VII må stille i annen rekke. Bonaparte-familien er en av Europas ledende.

Uovervinnelig
På krigsfronten er han også suksessfull. Ved Austerlitz knuser han Østerrike og Russland. Senere tar han Prøyssen, som etter lang tids nøytralitet har begynt å opponere. Napoléon leker også med ideen om å invadere England. I et oppstykket Polen blir han tatt i mot som en frigjører.

Mangler arvtager
Krigslykken medfører en hodepine: Hva hvis Napoléon skulle dø, hvem skal ta over? Napoléon står fremdeles ved Joséphines side, men Talleyrand argumenterer for at Napoléon bør inngå strategiske giftermål med andre kvinner. Han foreslår Marie-Luise, datteren til den østerrikske keiseren. Napoléon avslår, men i Polen finner han en kvinne som fascinerer han.

Om serien
Napoléon Bonaparte. Tidenes mest kjente korsikaner, og en av de største historiske skikkelsene på 1800-tallet. Feltherre, reformator eller despot – eller litt av alt? I denne storslåtte miniserien blir vi kjent med mannen som hersket over halve Europa, men som døde i ensomhet på en øde øy.

Historien begynner der den slutter, på Atlanterhavsøya St. Helena. En slagen Napoléon Bonaparte (Christian Clavier) sitter isolert og venneløs og venter på at livet skal slutte. Den engelske jenta Betsy forbarmer seg over han, og sammen med henne får han nok livsgnist til å fortelle sin fantastiske historie:

Innkjøpt dramaserie i fire deler fra Beta Film GmbH (2002)
Originaltittel: Napoléon, Soleil D'Austerlitz
Basert på en bok av Max Gallo
I de viktigste rollene: Christian Clavier (Napoléon), Isabella Rossellini (Joséphine), Gérard Depardieu (Fouché), John Malkovich (Talleyrand), Anouk Aimee (Letitzia Bonaparte).
Produsent: Marc Vade
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 77 51/92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900