Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. mai 2003 kl 19.30 Cosmomind

Økonomi til å reise

Sara med en av romkameratene. De deler en hytte utenfor allfarvei mens de jobber på en fiskefabrikk i Norge. (Foto: DR)
Sara med en av romkameratene. De deler en hytte utenfor allfarvei mens de jobber på en fiskefabrikk i Norge. (Foto: DR)
Må man spare masse penger eller ha rike foreldre for å ha råd til å reise og bo i utlandet? Selvfølgelig kan det komme godt med, men du kan også klare deg med mindre. I kveldens ”Cosmomind” får du noen tips om hvordan du kan klare deg økonomisk.

Dersom du ønsker å studere, finnes det for eksempel flere forskjellige typer stipender og legater du kan søke om. Dersom du bare vil reise, kan du ta korte sesongjobber og arbeide deg fra sted til sted i verden.

Rensing av fisk i Norge
Sara og Rosi jobber på en fiskefabrikk i Norge. Målet er å jobbe opp mest mulig penger på kortest mulig tid, slik at de får råd til å reise. Men jobben er kjedelig. De bor sammen med fire andre på en hytte langt unna fornøyelser og byliv.

Kaféjobb i Irland
Finske Kaisu jobber midt i Dublin på den franske kafeen ”La Maison des Gourmets”. Hun har ingen tidligere erfaring med serviceyrket, men siden hun er god i engelsk, har det gått bra.

Skandinaver er kjente for å ha gode engelskkunnskaper, noe som gjør dem attraktive arbeidstakere. Vi blir med Kaisu på jobben og hjemme i leiligheten hun deler med franske Annabelle. Kaisu tjener rundt 166 euro i måneden.

It-jobb i Tyskland
Nicke Rydgren er fra Örebro, og har jobbet som produktsjef i München i to og et halvt år. Han tjener mye mer i utlandet enn hjemme i Sverige. – Jeg tror ikke det er nødvendig å utdanne seg i fire år, for så å legge bort studiene for alltid. Jeg tror mer på det å utdanne seg kontinuerlig gjennom hele karrieren, sier han. Vi blir med ham når han flytter hjem til Sverige for å starte opp for seg selv.

Om ”Cosmomind”
Har du lyst til å jobbe eller studere i utlandet? Gjennom åtte program møter vi ulike skandinaviske ungdommer som har drømt om det samme – og gjort noe med det. Serien følges opp på en egen nettside, der du får vite mer om hvordan de opplever det å leve i et fremmed land.

På nettsiden www.cosmomind.com/no får du vite mer om yrkene eller studiene som presenteres i tv-programmene, og hvordan du kan realisere din egen drøm om å reise. Den norske delen av nettstedet driftes av Ungieuropa.no.

Videodagbøker
Tre ungdommer går igjen i hele serien: svenske Jessica, norske Jørgen og danske Tanja. De har laget videodagbøker fra hver sin kant av verden, der de forteller om sin hverdag. Jessica (21) studerer til veterinær i Budapest, Jørgen (24) leser journalistikk i Brisbane i Australia, mens Tanja (21) arbeider i Spania.

Nordisk samproduksjon
Prosjektleder: Egil Eikvil
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96


LENKER
  • Hjemmeside