Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. november 1999 kl 20.10 Menneskekroppen: Som tiden går

Menneskekroppen: Som tiden går (ttv)


NRK1 mandag 1. november kl 20.10
Menneskekroppen (6:8): Som tiden går

Fokus på aldringsprosessen

Den fascinerende serien om menneskekroppen fokuserer i kveld på aldringsprosessen fram til kroppen slutter å fungere. Når vi er 70 år, har vi mistet over en tredjedel av muskelkraften, og huden vår er 25 prosent tynnere enn hos et ungt menneske.
- Det er fremdeles et mysterium at vi lever lenger enn noe annet pattedyr. Men alder må være noe mer enn bare et langsomt forfall. Kanskje er det nettopp evnen til å leve et godt liv i alderdommen som gjør mennesket så unikt, sier vår guide på reisen inn i menneskekroppen, Robert Winston.
I programmet møter vi Bud Mather (78) og hans kone Viola (63) som ha vært gift i 45 år. De driver en ranch på landsbygda i Kansas i Amerika.
Kameraet reiser også inn i øyet for å avdekke hvordan synet fungerer. Vi får ellers en forklaring på hvorfor det mannlige kjønnshormonet, testosterone, får noen menn til å bli skallete, mens det spirer fra nese og ører. Hormonet er også skyld i at enkelte eldre kvinner får skjegg.
Hvorfor blir vi egentlig gamle når kroppen er i en stadig fornyelsesprosess? Blant annet blir blodet erstattet tre ganger i året og deler av skjelettet blir fornyet hvert fjerde år. Så konstant er denne prosessen at det er lite på kroppen vår som er mer enn 10 år. Det ser ut som prosessen med å kopiere celler degenereres over år. Det er kanskje som en video som er blitt overspilt for mange ganger?

NRK1 mandag kl 20.10

Bilde (Via Internett/Scanpix)
1) I kveldens utgave av \"Menneskekroppen\" møter vi ekteparet Bud og Viola Mather som har levd sammen i 45 år.

2) Aldrende hud.

BBC-serie i åtte deler
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364