Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. april 2013 kl 20.15 Arkeologene: Skatter i havet

Historien til sjøs


I kveldens episode leter programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen etter skatter i havet. Det blir en reise fra padlebåter til vikingskip og barokkens "Vasa" som sank i 1628.

Fra Uppsala tar Arne og Frode båten til Stockholm og Vasamuseet. Her ligger en av de største enkeltgjenstander funnet i Norden, nemlig Vasaskipet. Sammen med museets arkeologer blir vi med ned i kjelleren og ser på hva mannskapet hadde med seg på sin korte tokt i Stockholms havn.

Om serien:
Arkelogene er en dokumentarserie – ikke for arkeologer, men MED arkeologer. Drømmen om å finne gullskatten er et håp hos mange, og den jakten tar programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen seerne med på gjennom åtte episoder.

Jorda og landskapet rundt oss er fullt av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I denne serien leter programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen etter nye svar på gamle mysterier.

To gutter på tur
Hjeltnes og Iversen tar seerne med på utgravinger og museer i Norge, Sverige og Danmark. Serien starter på Avaldsnes og derfra går turen til Sverige. De ser på vikingskipene, hvordan det var i steinalderen og jernalderen - og drar opp i Jotunheimen der breen smelter frem nye funn.

Vikingene har en sentral plass hos Hjeltnes og Iversen. De ønsker å finne ut når noen plasserte horn på vikinghjelmen, hva som fasinerer oss ved dem og hvem vikingen egentlig var. Som en følge av myten om den lovløse, barbariske viking tar de tak i våre tingsteder og ser på hvordan lover og demokrati ble til. Og hva våre forfedre og – mødre fikk med seg i grava og hvilke skikker som ble brukt.

Serien avsluttes tidsmessig i middelalderen. For var denne tiden så full av mørke og død som mange vil ha det til?

Egenprodusert dokumentarserie i åtte deler
Programleder: Arne Hjeltnes
Prosjektleder: Øystein Økter
Presseansvarlig: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900