Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 8. februar 2006 kl 17.10 Livet er Svalbard

Turisme og vigsel

Presten Svein Raddum skal vigsle et norsk-polsk par utendørs (Foto: Håkon M. Sverdrup, NRK).
Presten Svein Raddum skal vigsle et norsk-polsk par utendørs (Foto: Håkon M. Sverdrup, NRK).
Det blir stadig lysere, noe som gjør det mulig å foreta seg ting utendørs. Et norsk-polsk par benytter sjansen til å gifte seg i den ville naturen, og presten Svein Raddum skal forestå vigselen. Sysselmannsbetjent Erlend Folstad arrangerer redningsøvelse. Anne Lise Sandvik har premièrenerver, mens Annvei Evensen er spent på hvordan det er å bo sammen med et russisk mannskap.

I Hornsund, helt sør på øygruppen, finnes en liten polsk forskerstasjon. Her er det et utendørs alter, i følge presten Svein Raddum "et punkt der himmel og jord møtes". Sammen med den polske pateren Marek Mikalski skal han vie en nordmann og en polsk student i denne utendørskatedralen. Det blir en meget spesiell seanse, bokstavelig talt i "Guds frie natur".

Øvelse og premiere
Sysselmannsbetjent Erlend Folstad vil øke ulykkesberedskapen på Svalbard. Han arrangerer derfor en breøvelse, der frivillige redningsmannskaper trener på å redde mennesker ut fra bresprekker. Folstad mener det er viktig å ha høy kompetanse på dette området, siden Svalbard har en høy andel ekstremturisme.

For Anne Lise Sandvik er det endelig klart for premiere på årets Solfest-revy. Været er svært langt fra solskinn, men det hindrer ikke store deler av Longyearbyens befolkning i å møte opp til forestilling. Hvordan er tilbakemeldingen til Anne Lise og de andre skuespillerne?

Nordmenn og russere
I Tempelfjorden ligger det russiske skipet "Viktor Buinitsky". Det er frosset inne, og skal fungere som overnattingssted for eventyrlystne turister. Annvei Evensen representerer reisearrangøren Basecamp, og hun skal nå reise ut til skipet for å være vertinne og bindeledd mellom turistene og det russiske mannskapet. Siden russerne ikke snakker særlig godt engelsk, og hennes russisk er heller svak, blir det en utfordrende jobb.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 98 41 (92 01 55 79)