Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. oktober 2005 kl 20.55 Solens mat

Hulefolkets berømte oster

Bo Hagström, svensk mat-turist i gorgonzolaens hjemland. (Foto: SVT)
Bo Hagström, svensk mat-turist i gorgonzolaens hjemland. (Foto: SVT)
Bo Hagström avslutter serien om mat og folk i Italia med et besøk til regionen Lombardia og de italienske alpene.

Like øst for den vakre Comosjøen kommer vi til en forsenkning i landskapet. Her ligger Valsassina, ikke bare kjent for sine grotter, men enda mer for to av Italias oster: gorgonzola og taleggio.

Skåninger i Lombardiet?
I Valsassina har det vært laget ost i tusener av år. I førkristen tid rådde kelterne grunnen der. På 500-tallet kom langobardene, et germansk folkeslag, dit. Enkelte svenske historikere hevder at langobardene var utvandret fra Österlän i Skåne under folkevandringstiden. I programmet forsøker Bo Hagström å nøste opp i historien. Gorgonzola, en skånsk ost? Nåja, kanskje.

Etter et besøk til byen Gorgonzola bærer det opp i alpene, til setrer der ysting fortsatt er et rendyrket håndverk. I Cremeno gir kokken Gabriele Sormani en innføring i de lokale matskikkene. Blant annet får vi eksempler på god gammeldags fattigmannskost laget av polenta.

Mer om serien
Den svenske gourmeten Bo Hagström er tilbake med nye inntrykk fra fargerike og matglade områder langs Middelhavets støvel, Italia. Serien er i fem deler, og vi skal til de indre områdene av Sardinia, på en vandring i gorgonzolaens og taleggioens hjemtrakter i Lombardiet, på besøk til de gamle etruskernes landskaper i Nord-Italia m.m.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2004)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: Sveriges Television AB
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57