Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 30. september 2002 kl 18.10 Ansikt til ansikt

Oppdagerferd i ansikter

Den engelske skuespilleren John Cleese også gjesteprofessor ved anerkjente universiteter. Mimikeren med gummiansiktet har skrevet en rekke bestselgere om psykologi, og i BBC-serien ”Ansikt til ansikt” undersøker han vårt menneskelige åsyn.

Ansiktets nettverk av muskler strekker seg ut over skallen og teller i alt 44 stykker, men oppsummerer de på noen måte vår personlighet? Dette srpøsmålet stiller John Cleese i denne serien, der han legger ut i verden for å sette sammen den definitive historien om det menneskelige ansikt.

Andre medvirkende i serien er skuespillerne Candice Bergen og Pierce Brosnan, Monty Python-kollega Michael Palin og David Attenborough. Som programleder kombinerer John Cleese skarp iakttagelsesevne med analyse og humor.

Ti tusen uttrykk
Seriens første del er viet ansiktsutrykkene, en kommunikasjonsform som er avgjørende i alt menneskelig samkvem. Menneskespråk har kanskje bare vært i bruk et par hundre tusen år, men vi har brukt ansiktsutrykk til å kommunisere med så lenge homo sapiens har eksistert. Og fortsatt kommuniserer vi mer med ansiktet enn gjennom talen.

Et ansikt kan ha rundt regnet ti tusen ulike uttrykk på sitt repertoar, men det finnes også dem som bare har ett. I første sending møter vi Laura Deveney som har mobius-syndromet, noe som betyr at hun overhodet ikke kan forandre ansiktsuttrykk.

Identitet
Vi er seks milliarder mennesker med hver sitt egenartede ansikt. I seriens andre del tenker Cleese seg ca. millioner av år tilbake og spør seg hvordan det første menneskeansikt kan ha sett ut.

Utseendet betyr gjenkjennelse og tilhørighet, og det er helt utrolig hva vi mennesker er villige til å gjennomgå for at også vårt ansikt skal passe inn. Men for noen passer ingen ansikter inn: Vi møter Jim Cooke som er prosopagnostisk, noe som betyr at han ikke er i stand til å gjenkjenne ansikter. Ikke sine barns, og ikke sitt eget i speilet. Han har til en viss grad mistet sin egen identitet.

Skjønnhet
Finnes det matematiske regler for hva som er et vakkert ansikt? Selv bitte små babyer tiltrekkes av et vakkert ansikt, men nøyaktig hva gjør det skjønt?

Hvordan varierer skjønnhetsidealene rundt om i verden? Store øyne, myk hud, fyldige lepper og symmetriske linjer ser ut til å vitne om skjønnhet hvor i verden man kommer. I tredje del av serien ser vi en sterkt krympet John Cleese kravle rundt på skuespilleren Liz Hurleys ansikt. Hvordan føles det?

Berømte ansikter
Kjendis-ansikter stirrer på oss overalt, fra plakater, bladomslag og tv-skjermer. De formidler sex, politikk, glamour og makt. I siste del av serien blir menneskeansiktets historie gjenfortalt med eksempler fra numismatikken, filmhistorien og den illustrerte presse.

Engelsk serie i fire deler fra BBC
Originaltittel: The Human Face
Programleder: John Cleese
Regi og produksjon: James Erskine, David Stewart
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57