Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. januar 2005 kl 20.10 Profil: Videokunstneren Bill Viola

En moderne Rembrandt

Bill Viola er en av videokunstens aller største profiler (Foto: BBC)
Bill Viola er en av videokunstens aller største profiler (Foto: BBC)
Internasjonalt anerkjente Bill Viola er blitt kalt "videoalderens Rembrandt", og han er den aller første samtidskunstneren som har fått et eget, stort one-man show i det prestisjefylte National Gallery i London. På bakgrunn av dette laget BBC en dokumentar om ham.

Helt siden 1972 har Viola skapt kritikerroste arkitektoniske video-installasjoner, lydsystemer, videokunst, elektroniske musikk performances og arbeid for diverse fjernsynsstasjoner. De nyskapende kunstverkene fokuserer på almene, menneskelige erfaringer, og er inspirert av kunst både fra vest og øst så vel som religion og mystiske tradisjoner.

I dokumentaren får vi møte kunstneren i arbeid, sjeldne opptak fra eget arkiv og dybdeintervjuer med Viola selv. Filmskaperen, Mark Kidel, fikk fri adgang til Bill Viola og hans personlige arkiver i prosessen med å lage filmen. Bill Viola snakker lidenskapelig om sitt liv og den spesielle innflytelsen som drev ham til kunsten, og gjorde ham til en av videokunstens sanne pionerer. Han forteller om da han nesten druknet som barn, om den kunstneriske oppdagelsen og om politisk virksomhet da han gikk på Syracuse University. Han forteller også om sjokket da moren hans døde. Det er helt tydelig at det er en sammenheng mellom Violas liv og kunst.

Britisk dokumentar
Originaltittel: "Bill Viola: The Eye of the Heart"
Regi: Mark Kidel, BBC Four
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 59 78