Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. januar 2013 kl 19.45 Ut i naturen: Ung i villmarka

Til inspirasjon


I april 2012 flyttet åtte unge jenter og to gutter inn på et fraflyttet småbruk langt inne i ødemarka. Her var verken strøm, innlagt vann eller mobildekning. De skulle tilbringe en uke for å få inspirasjon til å skrive.

- For oss er dette mer eksotisk enn å reise til Thailand, sier en av jentene.

Skriveprosjekt
Det hele startet med en konkurranse arrangert av Aschehoug forlag i samarbeid med Valdres videregåande skule og Valdres folkehøgskule. Elevene skrev noveller, og de ti beste skribentene fikk en ukes opphold på Bjørke i Vassfaret.

Etter oppholdet skal ungdommene levere inn en ny novelle. Den beste blir premiert med 20 000 kroner.

Forbildet
Mikkjel Fønhus var Valdres’ store villmarksforfatter. Bøkene hans kom ut i store opplag og ble oversatt til mange språk. Blant de mest kjente er "Der villmarka suser" og "Trollelgen."

Vassfaret hadde en spesiell plass i Fønhus’ forfatterskap. Og nå, 30 år etter hans død, går de ti ungdommene i fotsporene hans for å søke inspirasjon.

Villmarkslivet
Dagene går med til turer og fysisk aktivitet med bruk av gamle redskaper – tømmerhogst med tigersvans, matlaging på vedkomfyr, flikking på skigarden osv. Om kveldene er de unge helt overlatt til seg selv, men monterte IR-kameraer fanger inn det som skjer og avslører om det ble langdrøye kvelder og hvordan de unge får tiden til å gå.

En kveld tar tre av jentene med seg et av IR-kameraene og går ut i mørket for å overnatte i et gammelt bjørnehi. Et par dager tidligere ble det observert bjørn i nabodalføret.

Neste episode
I del 2 som sendes tirsdag om en uke, får vi vite hvem som stikker av med premien på 20 000 kroner.

Egenproduksjon, 2012.
Programansvarlig: Ulf Myrvold
Produksjonsleder: Bjørg Langeland
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900