Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 25. juni 2012 kl 21.30 Ein britisk guide til poesi

En poetisk rebell


Denne ukens episode starter i 1851. En ung skoleinspektør befinner seg på bryllupsreise på et hotell i Dover. Utsikten fra vinduet ut mot havet inspirerer ham til å skrive et dikt.

Diktet til den nygifte mannen skapte grøsninger, ikke bare i hans egen samtid, men også hos kommende generasjoner. Et dikt som endte med konklusjonen at det verken finnes håp, velbehag eller noen mening med livet.

En dyster humanist
Matthew Arnold var kjent for å kritisere Victoriatidens materialisme og regnes som en av grunnleggerne av den moderne humanismen. Programleder Owen Sheers drar på leting etter poeten i Arnold og oppdager hva som fikk ham til å skrive det dystre, men storslagne verket "Dover Beach" (1851).

På leting etter svar
Sheers retter søkelyset mot Arnolds forhold til faren, en anerkjent skolerektor under Viktoriatiden. I Oxford utforsker han teologen John Henry Newmans innflytelse på mange unge i datidens England. Arnolds forhold til kvinner blir også studert. I den sveitsiske byen Thun finner Sheers forbindelser mellom Arnold og en mystisk kvinne kalt Marguerite.

Tilbake i England hører vi fra erkebiskopen av Canterbury, dikteren Rowan Williams og en lovende stjerne i Englands poesiverden, Daljit Nagra.

Om serien
I denne britiske litteraturserien utforsker dikteren Owen Sheers historien bak seks dikt med røtter i ulike steder på de britiske øyene.

Hvert dikt uttrykker en tilhørighet til det landskapet det ble skrevet i. Sheers møter lokalbefolkningen og lyrikere fra samtiden til samtaler om hvordan poesi kan gi en felles erfaring og identitet. Vi får også et innblikk i livene til dikterne selv.

Britisk litteraturserie i seks deler (2011).
Produsert av DCD Rights.
Originaltittel: A Poet’s guide to Britain.
Med: Owen Sheers.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75/414 14 653
TV-seere kan henvende seg til: Publikumsservice, tlf: 815 65 900.