Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 13. juli 1999 kl 19.30 Hvor ble de av? - SAS-pilot Stefan Rasmussen

Hvor ble de av? - SAS-pilot Stefan Rasmu


NRK2 tirsdag 13. juli kl 19.30
Hvor ble de av? - SAS-pilot Stefan Rasmussen

Ulykken endret flygerens liv

Stefan Rasmussen nødlandet med et SAS-fly utenfor Stockholm i desember 1991. Alle ombord kom fra det med livet i behold. \"Et julemirakel\", skrev avisene. Men for flykapteinen snudde ulykken opp ned på livet hans.
Flyet - en SAS-DC9-maskin - hadde nettopp tatt av fra Arlanda Lufthavn da først den ene, og deretter den andre motoren sviktet. I løpet av noen minutter lyktes det Stefan Rasmussen å sette flyet ned på en lysning i granskogen. Denne manøvren dempet farten så mye at flyet kunne skli bortover den snøkledde sletta uten at det begynte å brenne. Dermed klarte flykaptein Stefan Rasmussen å berge livet til alle passasjerene og hele besetningen.
Dramatiske minutter
Men de dramatiske tre - fire minuttene i lufta endret fullstendig Stefan Rasmussens liv. Han skulle aldri mer komme til å gjenoppta sitt yrke som flykaptein. En periode visste han ikke om han ble nødt til å selge hus og hjem for å redde familieøkonomien. Og selv familielivet hadde nær gått fløyten.

Politikeren
Etter ulykken ble Stefan Rasmussen valgt inn i Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Onde tunger ville ha det til at han ble valgt inn på grunn av berømmelsen etter den dramatiske flystyrten, men faktum er at Stefan Rasmussen alltid hadde vært en aktiv lokalpolitiker. Og selv om han nå har forlatt sin aktive rolle i politikken, er han fortsatt levende politisk interessert.
I programmet forteller Stefan Rasmussen om ulykken som har satt sine spor, om de vanskelige årene som fulgte - og om sitt nåværende liv som aktiv førtidspensjonist. Den tidligere flykapteinen reiser nå rundt og holder foredrag om hvordan man kan takle katastrofeopplevelser. Og inntekten den går til bosniske barn i nød.

NRK2 tirsdag kl 19.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Den danske flykapteinen Stefan Rasmussen klarte mirakuløst nok å berge alle de 129 ombord da begge flymotorene sviktet like etter at de hadde tatt av fra Arlanda. Den perfekte nødlandingen i desember 1991 huskes ennå. (Foto: Scanpix)

Dansk dokumentar fra DR TV (1998
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41