Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. juli 2006 kl 20.35 Herskapelig: Rød herregård i Halden

"Slottet" i Halden

Toppen Bech viser frem Rød Herregård i Halden. (Foto: Halden Arbeiderblad)
Toppen Bech viser frem Rød Herregård i Halden. (Foto: Halden Arbeiderblad)
I kveld går turen til grenselandet mellom Norge og Sverige, og et av landets aller fineste herregårdsanlegg, Rød Herregård. Rød Herregård har vært i Ankerslektens eie siden 1733.

– Rød Herregård i Halden er det beste eksempel på at alle tider kler hverandre når såkalt god smak og rikelig med penger har fått råde gjennom tre hundre år, slår Toppen fast.

Da de siste fastboende eierne gikk bort i midten av 1950-årene, ble Stiftelsen Rød Herregård og de Ankerske Samlinger opprettet av brødrene Fritz og Ole Anker Rasch. Hovedideen var å bevare det tradisjonsrike hjemmet slik det sto. Huset er dermed å betrakte som et bebodd hjem fra tidligere tider, og ikke som et vanlig museum.

Toppen tar oss med på en rundtur i det storslåtte huset og gir oss historien til familien Anker Rasch i ord og bilder. Stue på stue bærer bud om familiens forankring i det fornemme selskap. De pleide naturligvis selskapelig omgang med de store i tiden – fra Fridtjof Nansen til kong Haakon og Erik Werenskiold!

De nålevende Anker-Raschene bor stadig i nærheten av Rød Herregård, og vi blir med Toppen på spennende besøk til dem. Slik får vi også innsyn til den opprinnelige ankerske hovedgården Sorgenfri, jaktstedet Sund og Remmen gård.

Om programmet
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,