Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 17. november 2001 kl 23.05 Presidenten

Leos karriere i en tynn tråd

Må Leo (John Spencer) fratre sin stilling som stabssjef for presidenten (Martin Sheen)?
Må Leo (John Spencer) fratre sin stilling som stabssjef for presidenten (Martin Sheen)?
Presidenten og staben hans ser fram til en velfortjent juleferie, men har foreløpig nok av vanskelige saker å beskjeftige seg med. Ikke minst er anklagene mot stabssjef Leo en ømtålig sak som krever handling.

Under sin tid som statsråd for noen år tilbake var Leo avhengig av valium, men senere har han fått bukt med dette problemet. Nå har imidlertid en politisk motstander i kongressen fått snusen i at Leo fikk behandling på klinikk for sitt rusproblem. Faren er overhengende for at Leo må fratre sin stilling på grunn av avsløringen, men Josh vil ikke la noe være uprøvd for å stoppe kongressmedlemmets skitne aksjon.

Æresbegravelse for uteligger
Ved en tilfeldighet oppdager Toby at en utligger som er funnet omkommet av kulde, hadde en fortid som veteran fra Korea-krigen. Nå vil han gi mannen en full militær begravelse, med æresvakt og det hele.

Samtidig er C.J. opprørt etter at en homofil lærer er mishandlet til døde av en gjeng med 13-åringer. Ingen ser ut til å være interessert i saken, og det vil hun gjøre noe med.

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA i fjor høst og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten nå i høst ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Sam Seaborn (Rob Lowe), Tobys nestkommanderende, har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er nettopp blitt ansatt som markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
Må Leo (John Spencer) fratre sin stilling som stabssjef for presidenten (Martin Sheen)?