Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 16. mai 2005 kl 15.25 Fant

Den glade fant i gammel klassiker


I Tancred Ibsens klassiker fra 1937, "Fant", møter vi en sprelsk Alfred Maurstad i en av sine glansroller.

Filmen bygger på Gabriel Scotts roman med samme navn, og den ble mottatt med begeistring av både kritikere og publikum ved premieren. Den idylliske skjærgården på Sørlandet laget en vakker og romantisk ramme om filmen, og Alfred Maurstad synes skapt til rollen som den oppfarende, litt trolske og hensynsløse dagdriveren.

Rundt Maurstad spiller kjente størrelser fra norsk scenekunsts gullalder. Den lyse og fagre Sonja Wigert, fantekjerringa Guri Stormoen, Holst Jensen som den underfundige gamle Søren.

1937 ble et gjennombruddsår for norsk lydfilm. Dette skyldtes ikke minst Tancred Ibsens filmatisering av "Fant". Også for produksjonsselskapet Norsk Film AS ble "Fant" et gjennombrudd.

Alfred Maurstad
Men først og fremst var det Maurstad som fikk æren for suksessen. Han hadde tidligere ikke gjort bemerkelsesverdige filmroller, men nå ble han over natten en folkekjær skuespiller.

Maurstad var født 1896 i Nordfjord. Ved krigsutbruddet i 1914 reiste han hjemmefra for å begynne på underoffiserskolen i Bergen. Herfra var det ikke uvanlig at Den Nationale Scene hentet sine statister.

I 1920 kom Det Norske Teatret på besøk til Bergen. Da benyttet han sjansen til å oppsøke teatersjef Amund Rydland. Hardingfela hadde han under armen. Og dermed spilte han seg rett inn på scenen på Det Norske og kunne for alvor ta fatt på sin karriere.

Norsk spillefilm fra 1937
Regi: Tancred Ibsen
Originaltittel: Fant. Etter Gabriel Scotts roman.
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53