Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 7. januar 2002 kl 19.30 Puls spesial: En syk historie

Fysisk eller psykisk lidelse?

Noen mennesker har sterke smerter og lider av tretthet og svimmelhet. De plagede pasientene får diagnoser som nakkesleng, tretthetssyndrom og fibromyalgi. Men hvor syke er de? Puls åpner det nye året med denne danske dokumentaren, som går tett på diagnosene.

Det finnes svært mange lidelser legevitenskapen ikke kan finne en fysisk forklaring på. Tusenvis av mennesker blir oppgitt av legene, som ikke vet hva de skal stille opp med. Dokumentaren ”En syk historie” stiller seg kritisk til diagnoser som fibromyalgi og tretthetssyndrom. Er pasientene egentlig psykisk syke?

Provoserte pasienter
En stor undersøkelse som ble offentliggjort i det medisinske tidsskriftet ”The Lancet”, viser at halvparten av en gruppe pasienter med diagnosen kronisk tretthetssyndrom ikke var syke i fysisk forstand, men ble helbredet ved hjelp av samtaleterapi. De fleste andre pasienter avviser likevel at deres sykdom er psykisk betinget og føler seg provosert og mistenkeliggjort.

Hjelp til selvhjelp
Den danske nevropsykologen Lise Ehlers mener mange pasienter ikke er syke, men trenger hjelp til å takle livet. Hun får støtte av psykolog Per Fink, som mener fysiske og psykiske lidelser henger uløselig sammen. I programmet møter vi også Kirsten Thiel, som stiller spørsmål om legene tror hun er ”sprø”. Thiel lider av kronisk tretthetssyndrom og er så plaget at hun nesten ikke kan gå.

Pulsredaksjonen starter sine ordinære sendinger mandag 14. januar kl 19.30.

Dansk dokumentar fra 2001
Original tittel: En syg historie
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697