Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. februar 2013 kl 21.40 Brennpunkt: Niqab på norsk

Med rett til å dekke seg?


Hva er det som får unge norske kvinner til å kle seg i niqab? De hevder selv at valget deres er frigjørende, og de vil gjerne vise sin sterke religiøse tilhørighet gjennom sitt spesielle klesplagg. Men gir samfunnet dem lov til det?

I kveldens Brennpunkt møter vi to unge kvinner som kler seg slik at bare øynene synes. Vi får se hvordan de blir møtt når de vil bruke niqab på skole og universitet.

Strever med å bli trodd
I andre land forbindes plagget niqab som dekker ansiktet med tvang. Det er også det de norske kvinnene som vi treffer i denne dokumentaren får høre, men de er overbeviste om sine valg, og sier de bærer niqab for Allah.

Kvinnene mener det er riktig å dekke seg til, og at det er en misforståelse at de ønsker å skjule seg. For samtidig som de er så synlig praktiserende muslimer, ønsker de å være en del av det norske samfunnet de er vokst opp i. Kvinnene ønsker seg utdannelse, men møter motstand når de vil studere ikledd plagget de selv har valgt.

Hvor går grensen for niqab?
Brennpunkt følger niqabkvinnene når politikerne i Østfold skal ta stilling til hva de får lov til. Striden står om de skal få bære niqab inne i klasserommet eller om det hindrer for kommunikasjonen mellom lærer og elev.

Handler det om religionsfrihet eller dreier det seg om hvor grensen går for hva som er for fremmed i Norge?

Om Brennpunkt
Brennpunkt er et samfunnskritisk dokumentarprogram som har vunnet flere norske og internasjonale priser.

Egenproduksjon 2013.
Redaktør NRK, Odd Isungset.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 146 53.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.