Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. juli 2005 kl 23.55 Schpaaa

Norsk film om ungdom i drift

Vi møter fem unge gutter i dagens Oslo. 13 år gamle Jonas og kameraten Emir på 15 år som kommer fra det tidligere Jugoslavia, er gode venner og medlemmer av en gjeng.

Gjengen består av ungdommer mellom 11 og 15 år, og deres hverdag består av småkriminalitet for å få tak litt penger, ofte relatert til dophandel.

Emir har hatt store problemer etter at faren hans slo ham i hodet med en vedkubbe. Han får plutselige raseriutbrudd som ofte resulterer i voldsomme angrep på både voksne mennesker og kamerater på hans egen alder. Oppførselen hans tærer på vennskapet med Jonas.

Om filmen
"Schpaa" er slang for "kul", og filmen er på mange måter en moderne versjon av Arne Skouens film "Gategutter" fra 1948 som handler om fattige ungdommer i trettiårenes Oslo. Filmen gir et skremmende bilde av flerkulturelle ungdomsgjenger i Norge, tatt opp som en dokumentar. "Schpaa"s regissør, Erik Poppe, har benyttet amatører i de største rollene for å gjøre dialogen realistisk og for å unngå en moraliserende pekefinger. Filmen ble godt mottatt i Norge, og ble vist som en del av Panorama-programmet under Filmfestivalen i Berlin i 1999.

Norsk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "Schpaa"
Regi: Erik Poppe
I rollene: Maikel Andreassen Abou-Zelof, Jalal Zahedjekta, Sharjil Arshed Vaseer, Mickslr Marman, Seth Raknes, Kiyana Faravardeh
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83