Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. april 2012 kl 21.30 Bokprogrammet: Biografier

Den fulle og hele sannheten ?


Vi møter Svein Tore Bergestuen som skal skrive biografien om Kjus og Aamodt, og Jens Andersen som har skrevet om den danske dronningen. Gudmund Skjeldal, snart aktuell med biografi om Nordahl Grieg, er også på plass i Bokprogrammet.

Det blir i disse dager skrevet en biografi om Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt. Journalist Svein Tore Bergestuen har tatt på seg oppgaven å fortelle deres historie. Han samarbeider tett med de folkekjære alpinistene for å skrive en annerledes sportsbiografi.

– Det er like mye en historie om oppvekst, vennskap, og hvordan to gutter fra østkanten endte opp med å bli verdens beste alpinister, sier Bergestuen. I prosessen har de vært tvunget inn i diskusjoner de aldri har tatt før.

Dronningbiografi
Jens Andersen har nærmest blitt Danmarks nasjonalbiograf. Han har skrevet om livet til flere danske ikoner inkludert HC Andersen, og har nå skrevet en biografi om dronning Margrethe.

Bokprogrammet snakker med ham om hvordan det er å skrive biografien til en levende monark: – Det var en helt spesiell opplevelse å komme til Amalienborg Slott for første gang. Nervøs og spent. Og så står en overfor et menneske som er nesten mer sjenert enn en er selv.

Samtiden endrer vårt syn på historiske personer
Nordahl Griegs "Til ungdommen" fikk en ny aktualitet sommeren 2011. Til høsten kommer en ny biografi om Nordahl Grieg, skrevet av Gudmund Skjeldal.

Bokprogrammet snakker med ham om hans forhold til Nordahl Grieg, hvordan samtiden preger måten vi ser på historiske personer og hvordan biografien har forandret seg.

Hva er en god biografi?
I juryen for Brageprisens kategori for biografier, åpen klasse, sitter Arne Melberg. Han er litteraturprofessor ved Universitetet i Oslo.

Han deler med oss sitt syn på hva som kjennetegner en god biografi. Gode biografier har fått ham selv interessert i mennesker han aldri hadde trodd han skulle bli interessert i.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Presseansvarlig : Sarah Jordanson Fauske, Tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte ,Publikumservice, tlf: 815 65 900.