Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. august 1999 kl 22.15 Gringos

Gringos (ttv)


NRK1 onsdag 4. august kl 22.15
Gringos

Nome & Nilsen i Nepal

Petter Nome og Terje Nilsen reiser til Katmandu for å finne en bit av Østens visdom. Der sitter den kongelige astrologen og professoren Mangal Raj Joshi. Han får i oppgave å stille horoskopet til en norsk mann som er født 20.7.1973, nemlig kronprins Håkon Magnus.
- Vi dro til Nepal for å lete etter noe vi ikke finner lenger, blant annet guder som er blitt borte. Vi fant også astrologen Mangal Raj Joshi som vi ba stille horoskopet til kronprins Håkon Magnus. Han visste ikke at det var en blivende konge han spådde fremtiden til, forteller Petter Nome.

Et liv i kloster
Med helikopter tar Nome og Nilsen seg frem til klosteret ved foten av Himalaya-fjellene. Her bor det 100.000 mennesker, sherpafolket, som er innvandret fra Tibet.
4.000 meter over havet lever munkene i ro og stillhet ledet av sjefslamaen Ngawang Tenzing Zangbo. Han er en hellig mann og er en far for de 5-6 år gamle guttene som får æren av å bli munker i hans kloster. De vier sitt liv i bønn og religiøse ritualer i håp om å nå det buddhistiske nirvana - en salighetstilstand da individet befris for sjelevandringen etter at alle personlige ønsker og begjær er fullstendig utslettet. Noen munker møter en sherpajente, gifter seg og får familie, men de aller fleste blir i klosteret livet ut.
Munkene får kun eie åtte ting. Livet skal ikke dreie seg om ting, men om gavmildhet, godhet og visdom.
Til dette stedet kommer også yogaentusiaster fra California og fjellklatrere som ber om velsignelse før de skal bestige fjellene.

Slått ut
I løpet av noen få dager prøver Gringos-teamet å fange inn flere tusen år med frodig kulturhistorie. De reiser fra likbrenning og erotisk tempelkunst i Katmandu til meditasjon blant verdens villeste fjell i Himalaya. De ser fort at oppgaven er umulig. Og som vestlige turister flest blir Petter Nome slått ut av høydesyke, feber og fremmedartede bakterier.

Vestlig inspirert
I Katmandu møter vi også Bimal Riwal, som dro til USA og utdannet seg innen media. Til tross for vestlig inspirasjon, har han beholdt sin tro og har et sterkt livsmotto. \"Ikke jag etter noe, det vil komme til deg\" er hans leveregel.

NRK1 onsdag kl 22.15

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. En ettertenksom Petter Nome foran et tempel i Katmandu hvor likbrenning foregår. (Foto: Cecilie Rego)

2. En hellig mann i Katmandu. (Foto: Cecilie Rego)

3. Petter Nome og Terje Nilsen foran klosteret i fjellene i Nepal. (Foto: Cecilie Rego)

4. Petter Nome sammen med sjefslamaen i klosteret ved foten av Mount Everest. (Foto: Cecilie Rego)

Egenprodusert underholdningsprogram i åtte deler
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Programledere: Petter Nome, Terje Nilsen
Prosjektleder: Charlo Halvorsen