Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. desember 2001 kl 22.30 Bokbadet

Sveriges krimkonge

Den svenske forfatteren Henning Mankell er gjest i Bokbadet (Foto: Scanpix)
Den svenske forfatteren Henning Mankell er gjest i Bokbadet (Foto: Scanpix)
Romanfiguren Kurt Wallander har gjort den svenske forfatteren Henning Mankell (53) kjent i Norge. Nå er Mankell ute med ny bok, ”Danselærerens tilbakekomst” – en kriminalroman hvor forfatteren tar et oppgjør med den svenske nazismen under krigen. Anne Grosvold har møtt ham i Bokbadet.

I ”Danselærerens tilbakekomst” møter vi den 37-årige politimannen Stefan Lindman, som ser slutten på livet sitt. Han har en kreftsvulst i tungen, og om tre uker skal han gjennomgå strålebehandling. Hans egne problemer kommer i bakgrunnen når han får vite at hans gamle læremester ved kammeret, den 76-årige pensjonisten Herbert Molin, er myrdet på en grusom måte på en avsidesliggende gård dypt inne i Härjedalens skoger. Etter hvert får Lindman vite at Molin er pisket til døde, og etter blodsporene å dømme har morderen etterpå danset tango med liket.

Prologen forteller om 11 tyske krigsforbrytere som ble hengt høsten 1945, og Mankell lar oss ane at dette har forbindelse med drapet i Härjedalen. Mankell har hatt en etisk dimensjon med alt han har skrevet, og denne gangen er det nazismens stadig stinkende arv han går til felts mot.

Solgt ti millioner bøker
Henning Mankell er født 3. februar 1948 i Stockholm, oppvokst i Sveg og Borås og for tiden bosatt i Mosambik, Afrika. Han er gift med Eva Bergman, datter av Ingmar. Han ga ut sin første bok i 1973, og har skrevet tv- og filmmanus, bøker og dikt og vunnet en rekke priser i mange land. Mankell har solgt neste ti millioner bøker, og er oversatt til 26 språk. Han er mest kjent for bøkene med politietterforskeren Kurt Wallander. Tre av bøkene er blitt film, og Bille August skal filme ”Villspor”. I 1995 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen ”Comédia Infantil”.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Den svenske forfatteren Henning Mankell er gjest i Bokbadet (Foto: Scanpix)