Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. mai 2009 kl 23.00 Film: Noi Albinoi

Geni eller landsbyidiot?

Dyster islandsk drama om en unggutt på ville veier. Nói spilles av Tómas Lemarquis. (Foto: NRK)
Dyster islandsk drama om en unggutt på ville veier. Nói spilles av Tómas Lemarquis. (Foto: NRK)
I en trang, innestengt fjordarm på Island vandrer unggutten Nói rundt og baler med livet. Vinterstid er fjorden islagt og avstengt fra omverdenen. Nói drømmer om å rømme fra det hvite fengselet sammen med Iris fra bensinstasjonen.

Nói lider av albinisme og synes ved første øyekast å være et litt enfoldig ugressbarn. Han har vokst opp hos farmor, uten mor og med en alkoholisert far. Han driver rundt i livet og løfter ikke en blyant på skolen. Likevel er nok han skarp nok til å bli den advokaten han drømmer om å bli.

Ekte kjærlighet
I en bisetning formaner Nóis far han om å bruke kondom - ellers blir det fort uønskede barn, sier han. Straks aner vi som ser på hvordan utsagnet må slå inn i sønnen: Nói var selv et uønsket barn. Iris er vakker og spennende. En byjente som jobber på den lokale bensinstasjoner. Nói drømmer om å flykte fra ishelvetet til solvarme Hawaii sammen med Iris, men hans klønete forsøk på å rømme ender i total katastrofe.

"Nói Albínói" er debutfilmen til fransk-dansk-islandske regissøren Dagur Kári. Filmen vant en rekke europeiske priser og var nominert til Amanda som beste nordiske nykommer i 2003.

Islandsk drama 2003
Manus og regi: Dagur Kári
I rollene: Tómas Lemarquis (Nói), Thröstur Leó Gunnarson (Kiddi Beikon), Elín Hansdóttir (Iris), Anna Fridriksdóttir (Lína), mfl
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900