Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 29. mars 2003 kl 21.00 Niern: Tyven fra St. Lubin

En mor i nød


"Tyven fra St. Lubin" er en samfunnskritisk film.
Francoise forsørger selv sine to barn, men det er vanskelig å få endene til å møtes. En dag går hun ut av snarkjøpet med to velfylte bæreposer uten å betale. Det er en vanlig dag, ikke verre enn vanlig, men hun drives av en ubevisst protest, og i et kort øyeblikk kjenner hun seg fri…

Hun blir tatt, og når historien kommer ut i pressen, vil både de fagorganiserte og Nasjonal Front utnytte henne som gallionsfigur. Men Francoise anser seg verken som offer eller kriminell. Hun vil bare at pengene hun tjener skal strekke til for henne og barna uten at hun må fornedre seg på noen måte.

Bakgrunn
Den 22. februar 1996 kunne avisen Le Monde bringe nyheten om frikjennelsen av en ung mor som hadde nasket kjøtt i et snarkjøp nær Poitiers. Frikjennelsen baserte seg på nødrett, et gammelt juridisk begrep. Et par dager senere tok riksadvokaten affære, og to måneder senere falt den endelige dommen. Den unge kvinnen ble funnet skyldig og dømt.

Regissøren
Claire Devers debuterte som spillefilmregissør i 1985 med "Noir et blanc", som ble belønnet med Prix Perspective du Cinéma Francais og Caméra d’Or i Cannes. Siden har hun vekslet mellom film- og tv-produksjon. "Chimere" med Béatrice Dalle og "Max et Jérémie" er noen av hennes tidligere spillefilmer.

I rollene ser vi Dominique Blanc som Francoise Barnier, som advokaten Barnier ser vi Denis Podalydés, dommeren Davray gestaltes av Michele Goddet, den bestjålne kvinnen av Maryline Even og sosialassistenten av Chantal Neuwirth

Fransk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "La Vouleuse de Saint Lubin"
Regi: Claire Devers
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83