Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 5. desember 2012 kl 20.45 Status Norge: Ungdom - nå til dags

Bedre enn sitt rykte


Denne uken handler det om den såkalte "straightifiseringen" av unge. Det er et uttrykk forskere nå bruker om trender blant unge.

Forskning viser at det er mindre vold blant unge, og bruken av narkotika, alkohol og røyk har gått ned. Vi hører om at mor og far er helten, og om ungdomsopprøret som forsvant.

Hver sin utfordring
De tre ungdommene fortsetter ungdomstilværelsen på hver sin kant. Anette bor til vanlig på hybel i Tromsø for å gå på toppidrettsgymnas, men reiser nå hjem til tettstedet Lødingen i Nordland.

Kjøleanlegget på PCen til Mats fra Askim lekker, og det er helt krise for Mats. Han får ikke spilt dataspill, og kanskje får han heller ikke vært med på LAN, en samling for spillere.

Inga fra Bøler i Oslo kommer til Polen hvor hun skal gå på skole i ett år. Alt er nytt og skummelt. Hun får ny vertsfamilie, og språket er helt ukjent. Første skoledag er hun veldig spent.

Medvirkende eksperter: Christer Hyggen, forsker ved NOVA. Lars Lien, spesialist i samfunnsmedisin og psykiatri, Kristian Vasbø, postdoktor ved UiO og historielærer Magnus Sandberg ved Stovner Videregående Skole i Oslo.

Om serien
I dokumentarserien "Ungdom – nå til dags" ser vi på hva som er spesielt med ungdom i dag. Kanskje kan det gi noen svar på hvilken morgendag vi har i vente? Vi har alle vært unge, og ungdomstiden har sine fellestrekk som går igjen fra generasjon til generasjon. Men hva er spesielt med våre 15-20 åringer i dag?

I serien møter vi 16 år gamle Mats som helst vil spille dataspill hele dagen. Anette går i tredje klasse på toppidrettsgymnas i Tromsø og har som mål i livet å bli verdensmester på ski. Inga reiser til Polen for å gå på videregående skole der i ett år.

Norsk dokumentarserie i tre deler.
Produsert av NRK (2012)
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.