Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. oktober 2001 kl 23.15 Nattkino: Nattkino: Ulees gull

Fonda som familiens redningsmann

Ulee Jackson (Peter Fonda) må ta seg av sine barnebarn, Penny (Vanessa Zima) og Casey (Jessica Biel), etter at begge foreldrene svikter.
Ulee Jackson (Peter Fonda) må ta seg av sine barnebarn, Penny (Vanessa Zima) og Casey (Jessica Biel), etter at begge foreldrene svikter.
Peter Fonda ble Oscar-nominert for sin strålende innsats i tittelrollen som Ulee Jackson, enkemannen som må ta seg av sine to barnebarn når begge foreldrene svikter på det groveste.

Ulee - som egentlig heter Ulysses - er krigsveteran fra Vietnamkrigen. Hans kone døde for mange år siden, et tap han fremdeles ikke helt er kommet over. Sønnen Jimmy (Tom Wood) sitter inne for ran, og svigerdatteren Helen (Christine Dunford) har havnet på kjøret. Deres to døtre, Penny (Vanessa Zima) og Casey (Jessica Biel), er overlatt til bestefar.

Ulee er en traust mann som ikke har så lett for å vise varme følelser, og han har problemer med å takle de opprørske barna som er plassert i hans varetekt. Men Ulee besitter en indre styrke og en fast holdning når det gjelder lojalitet og ansvarsfølelse.

Ulee livnærer seg og barnebarna med honningproduksjon - en virksomhet som slekten har drevet med i generasjoner. Den lille familien lever et stille, enkelt og tilbaketrukket liv - inntil en telefon fra Jimmy forandrer alt.

En felle
Jimmy forteller at Helen er havnet i klørne på et par narkotikalangere. Ingen i familien har visst hvor Helen har vært de siste to årene. Men nå er hun altså funnet, svært forkommen. Ulee drar for å redde svigerdatteren fra Jimmys tidligere forbryterkompiser, Eddie Flowers (Steven Flynn) og Ferris Dooley (Dewey Weber). Det viser seg imidlertid å være en felle. De to kjeltringene som mener Jimmy har snytt dem, ønsker å hevne seg på Jackson-familien.

Men Ulee får hjelp fra uventet hold - en ny nabo, en gammel venn og et barn med spesielle tanker og innsikt. Ulee som er revet ut av sitt rutinemessige liv, må hente fram alt han har av styrke og list for å redde familien sin - og i siste instans seg selv.

"Filmen er full av ettertanke og melankoli, bitre erkjennelser, men også stille skjønnhet. Gull verdt," skrev Aftenposten da "Ulees gull" hadde norsk kinopremiere i 1997.

Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel: Ulee's Gold
Regi: Victor Nuñez
I rollene: Peter Fonda, Patricia Richardson, Jessica Biel m.fl.
Pressekontakt Anna Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Ulee Jackson (Peter Fonda) må ta seg av sine barnebarn, Penny (Vanessa Zima) og Casey (Jessica Biel), etter at begge foreldrene svikter.

2. Connie Hope (Patricia Richardson) - Ulees nye nabo - blir til god hjelp når problemene tårner seg opp for ham.